UNDE ESTE PLAHOTNIUC SI CARE SINT SANSELE SA FIE EXTRADAT: CE SPUNE AMBASADORUL SUA

Dereck J. Hogan a analizat posibilitatea extrădării lui Plahodniuc în Republica Moldova, dacă autoritățile vor veni cu un astfel de demers.

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chişinău, Dereck J. Hogan, a declarat în cadrul unei emisiuni la un post privat de televiziune că nu știe exact unde se află Vladimir Plahotniuc, spunînd că aceasta este o ”întrebare de milioane”.

Ambasadorul a declarat că a purtat discuții, în numele administrației americane, cu toți liderii politici din noul Parlament, explicînd că, în calitate de diplomat, trebuie să cultive relații bune cu toți politicienii din țara noastră, inclusiv cu Plahotniuc.

Hogan a subliniat că nu cunoaște unde se află acum fostul lider PDM, dar știe că acesta are interese de afaceri în multe țări ale lumii, inclusiv în SUA.

Potrivit ambasadorului, SUA îl vor putea extrăda pe Plahotniuc dacă va exista o solicitare în acest sens din partea autorităților Moldovei și vor fi respectate procedurile.

Dacă guvernul american va primi această solicitare de extrădare atunci SUA o va examina în baza analizei fondului cauzei, a spus Hogan, subliniind nu a existat nicio înțelegere cu Plahotniuc.

”Dacă aceasta va duce la concluzia că persoana respectivă trebuie să fie extrădată în țara sa de origine, acest lucru se poate întîmpla”, a precizat ambasadorul SUA.

Diplomatul a menționat că scopul SUA a fost o tranziție pașnică și democratică a puterii în Moldova, adăugînd că procesele politice din țară nu trebuie să se axeze în totalitate pe anumite personalități.

Anterior, Ministerul rus al Afacerilor Interne a anunțat despre cercetarea penală a liderului democrat Vladimir Plahotniuc, pentru contrabandă și punere în circulație a drogurilor în proporții deosebit de mari și constituirea unei comunități criminale. Controlul direct asupra activităților criminale, la indicația lui Vladimir Plahotniuc, era realizată de sportivul profesionist Constantin Țuțu, fost deputat în Parlament din partea Partidului Democrat din Moldova, acesta fiind persoana lui de încredere.

Sursa: sputnik.md