UN VIRUS MORTAL A FOST DEPISTAT LA HOTARUL REPUBLICII MOLDOVA

Un virus periculos care poate provoca decesul a fost documentat la hotarul Republicii Moldova.

Patru bărbați din județul Iași, doi dintre ei în stare gravă, sînt internați în spital după ce au fost infectați cu virusul West Nile. Aceștia au vîrste cuprinse între 60 și 71 de ani și s-au îmbolnăvit după ce au fost înțepați de țînțari în timp ce se aflau la pescuit.

Este vorba despre patru locuitori din satele Pașcani, Movileni, Probota și Plugari. Doi dintre acești bărbați se află la reanimare în Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. Localitatea Probota se află pe Prut la hotar cu Republica Moldova, în regiunea satului Taxobeni, din raionul Fălești.

Virusul West Nile este un potențial factor declanșator al unor afecțiuni serioase. Principala cale de transmitere în rîndul oamenilor fiind înțepătura țînțarilor infestați. În general, 80 de persoane din 100, care au West Nile, nu au simptome. Acestea pot debuta în primele 15 zile din momentul în care au fost muşcate de ţînţar.

Simptomele uşoare pot include: febră, cefalee, senzaţie de oboseală, lipsa poftei de mîncare, dureri în tot corpul, erupţie cutanată, de obicei pe piept, şi umflarea ganglionilor limfatici.

Un om din 150 poate cunoaşte o formă gravă a bolii. Aceasta poate duce la umflarea creierului (encefalita), a măduvei spinării (mielita) sau a ţesuturilor din jurul creierului şi măduvei spinării (meningită). Se manifestă prin: cefalee severă, febră mare, stare de confuzie, convulsii, slăbiciune musculară sau paralizie şi comă.

În România a fost înregistrat un prim deces din acest sezon din cauza virului West Nile, la începutul lunii august. Este vorba despre un bărbat trecut de 70 de ani. Pînă pe data de 8 august, în țara vecină s-au înregistrat 23 de cazuri de infecţie cu virusul West Nile.

Sursa: sputnik.md