UN VIRUS MORTAL A FACUT O PRIMA VICTIMA LA HOTARUL CU REPUBLICA MOLDOVA

Moldovenii care și-au planificat vacanța în zilele următoare la Iași, România, trebuie să fie foarte precauți. Un virus periculos a ucis un om la Iași, alți pacienți se află internați la spital.

Virusul West Nile dat de ţînţari a făcut o primă victimă în județul Iași, România, scrie presa locală. Bărbatul mort, a cărui infecţie cu virusul West Nile era confirmată oficial, este din Probota şi avea 67 de ani.

Localitatea Probota se află pe Prut la hotar cu Republica Moldova, în regiunea satului Taxobeni, din raionul Fălești.

Alte cinci noi îmbolnăviri date de acelaşi virus au fost confirmate la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfînta Parascheva“ din Iaşi, cel mai tînăr infectat are 29 de ani. Toate cele cinci persoane sînt diagnosticate cu meningoencefalită. Medicii spun că, pentru moment, starea lor este stabilă, însă vor fi ţinuţi sub observaţie în caz că apar complicaţii.

Pe lîngă cele cinci persoane, în spitalul din Iași se află şi alţi trei pacienţi diagnosticaţi acum cîteva săptămîni, cînd au apărut primele semne ale prezenţei în judeţ a bolii transmise de ţînţari. Pacienţii sînt trei bărbaţi, în vîrstă de 71, 60 şi 70 de ani, din Paşcani, Plugari şi Movileni. Dintre aceştia, starea bărbatului din Paşcani este mai gravă, pentru că prezintă şi o serie de comorbidităţi

Virusul West Nile este un potențial factor declanșator al unor afecțiuni serioase. Principala cale de transmitere în rîndul oamenilor fiind înțepătura țînțarilor infestați. În general, 80 de persoane din 100, care au West Nile, nu au simptome. Acestea pot debuta în primele 15 zile din momentul în care au fost muşcate de ţînţar.

Simptomele uşoare pot include: febră, cefalee, senzaţie de oboseală, lipsa poftei de mîncare, dureri în tot corpul, erupţie cutanată, de obicei pe piept, şi umflarea ganglionilor limfatici.

Un om din 150 poate cunoaşte o formă gravă a bolii. Aceasta poate duce la umflarea creierului (encefalita), a măduvei spinării (mielita) sau a ţesuturilor din jurul creierului şi măduvei spinării (meningită). Se manifestă prin: cefalee severă, febră mare, stare de confuzie, convulsii, slăbiciune musculară sau paralizie şi comă.

În România au fost înregistrate două decese din acest sezon din cauza virului West Nile.

Sursa: sputnik.md