Un veteran SS, de 94 de ani, pus sub acuzare in Germania pentru crimele de la Auschwitz

Un fost gardian SS de la lagărul de exterminare de la Auschwitz a fost pus sub acuzare pentru complicitate la omoruri, a anunţat Luni Parchetul german, deschizînd calea desfăşurării unui proces în cazul bărbatului în vîrstă de 94 de ani, relatează AFP.

După decenii de erori, justiţia germană s-a angajat într-o cursă contra cronometru pentru a condamna foşti nazişti aflaţi încă în viaţă şi care au avut un rol, chiar şi de subaltern (gardian, contabil, telegrafist etc.), în crimele regimului hitlerist în lagăre.

Acuzatul a fost în funcţie la Auschwitz-Birkenau între 1942 şi 1943, perioadă în care au sosit cel puţin 15 trenuri cu deportaţi. Cel puţin 13.335 din victimele respective au fost duse în camere de gazare încă de la sosirea lor, potrivit unui comunicat al Parchetului din Stuttgart.

Acuzatul a dat asigurări că nu ştia în acea vreme despre etapele şi derularea crimelor. În vîrstă de 19 ani la momentul faptelor şi deci minor în acea vreme, el ar urma să compară în faţa Tribunalului pentru minori din Mannheim la o dată încă neprecizată.

Aproximativ 1,1 milioane de persoane, dintre care 90 % evrei, au murit în lagărul de la Auschwitz-Birkenau între 1940 şi 1945. Germania a judecat şi condamnat în ultimii ani mai mulţi foşti militari SS pentru complicitate la omor, dar pînă acum nici unul nu a mers la închisoare.

Oskar Groning, zis ”contabilul de la Auschwitz”, a murit în Martie la vîrsta de 96 de ani, chiar înainte de încarcerarea sa. El fusese condamnat în 2015 la patru ani de închisoare pentru complicitate la moartea a 300.000 de evrei. Urmăririle în justiţie în cazul multor altora nu s-au finalizat deoarece starea lor de sănătate a fost considerată incompatibilă cu desfăşurarea unui proces.