UN SOMN BUN FACE CIT UN CISTIG LA LOTERIE

Îmbunătăţirea calităţii somnului este la fel de benefică pentru sănătate ca un cîştig la loterie, susţine un studiu al Universităţii din Warwick, Marea Britanie.

Dr. Nicole Tang, din cadrul Departamentului de Psihologie, a descoperit că un somn mai bun poate duce, în timp, la bunăstare fizică și mintală și că mai importantă decît numărul de ore dormite e calitatea somnului.

Analizînd modelele de somn a mai mult de 30.500 de persoane din Marea Britanie, timp de peste patru ani, dr. Tang a constatat că îmbunătăţirea calităţii somnului duce la niveluri de sănătate mintală și fizică comparabile cu cele ale cuiva care a cîștigat un jackpot de aproximativ 200.000 de lire sterline.

Studiul arată că, schimbările pozitive în calitatea şi cantitatea somnului și utilizarea a mai puţine medicamente pentru somn sînt legate de scoruri mai bune la chestionarul general de sănătate, utilizat de către profesioniștii din domeniul sănătății mintale pentru monitorizarea bunăstării psihologice la pacienți.

Persoanele chestionate care au raportat îmbunătăţirea somnului au marcat o schimbare de 2 puncte la chestionar, rezultat comparabil cu cele înregistrate la pacienții care au încheiat un program de opt săptămîni de terapie cognitivă bazată pe atenţie, concepută pentru un psihic sănătos.

Mai mult decît atît, aceiași oameni au prezentat scoruri mai bune la nivelurile de sănătate fizică și psihică, precum și la abilitatea de a efectua activităţile de zi cu zi.

Pe de altă parte, s-a constatat că lipsa de somn, somnul de calitate proastă şi multe sedative pot duce la stări medicale şi emoţionale negative.

Dr. Tang demonstrează că îmbunătățirea calității și a cantității odihnei în rîndul populației, precum și descurajarea folosirii medicației de somn, este o metodă eficientă, simplă și ieftină de a crește sănătatea și bunăstarea societății în ansamblu.

„Sîntem departe de a demonstra o relație de cauzalitate, dar rezultatele actuale sugerează că o schimbare pozitivă a somnului este legată de o mai condiţie fizică și mintală mai bună.”

Sursa: sciencedaily.com