UN SERVICIU SOCIAL DE ZI PENTRU COPIII AFLATI IN SITUATII DE RISC A FOST LANSAT LA CHISINAU

Persoanele care au copii mici și se află în situații de risc, cu domiciliul în alte raioane, dar care temporar se află în Chișinău, pot accesa serviciul social „Secția de zi pentru îngrijirea copiilor cu vîrsta de patru luni-trei ani”. Serviciul este gratuit și se află în incinta Centrului de Plasament și Reabilitare pentru Copii de Vîrstă Fragedă din capitală. Acesta a fost dezvoltat de către Asociația Oștească Copil-Comunitate-Familie din Moldova, în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Livia Mărgineanu, manager de programe la CCF Moldova, a spus că beneficiari ai serviciului social de zi pot fi mamele minore, victimele abuzului, violenței în familie. La fel, și tații, bunicii, asistenții parentali care sînt lipsiți de sprijin, dar au în grija lor copii mici. Copilul este adus dimineața, la ora 08.00, și poate sta în grija angajaților serviciului social pînă seara, la ora 18.00, timp în care persoanele în grija cărora se află copiii pot merge la muncă.

Nu sînt eligibili locuitorii capitalei, deoarece în capitală sînt alte centre municipale de acest gen, a precizat Livia Mărgineanu. În cadrul serviciului social sînt angajați educatori și specialiști în dezvoltarea cognitivă și senzorială a copiilor.

Liuba Colţa, beneficiară a centrului, povestește că a revenit de la Moscova, iar prietenii care trebuiau să o întîlnească la gară nu au venit. „Copilul plîngea, îi era foame. Un străin s-a apropiat de noi și, după ce ne-a aflat povestea, a sunat pe cineva și așa am ajuns aici”. Tînăra își caută un loc de muncă, ca să poată plăti chirie. Cît va lucra, specialiștii centrului vor avea grijă de copilul ei.

O altă tînără, Vera Cojocaru, este din Comrat. Este mamă solitară și pentru a-și putea întreține copilul a venit la Chișinău. „Acum am posibilitatea să merg la serviciu. O să-mi găsesc unde să locuiesc cu copilul seara, iar ziua să îl las aici”, a spus tînăra.

Serviciul este finanțat din bugetul de stat, cu scopul de a preveni separarea copilului de familie și instituționalitatea lui. Aici pot beneficia de asistență pînă la 12 copii, astăzi sînt cinci.

Sursa: IPN