UN SEMNAL DE ALARMĂ EUROPEAN DE CARE TREBUIE SĂ ŢINEM CONT

Cu Rusia nu-i de glumit

Vineri, 17 Octombrie, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul European (PE), Elmar Brok, s-a aflat într-o vizită la Sibiu, România, unde a avut întîlniri cu membri ai comunităţii germane, dar şi cu lideri ai Forumului Democrat al Germanilor din România.

Cu acest prilej, Brok, în contextul unei conferinţe de presă, a punctat cîteva lucruri extrem de importante şi realiste, atrăgînd atenţia asupra faptului că, "începînd cu anul 1945 şi pînă în prezent, Rusia este prima ţară care a încălcat graniţele stabilite anterior". Oficialul european a mai declarat că, în viitor, nu trebuie să existe "relaţii proaste de durată" cu aceasta, "pentru binele tuturor".

Brok a insistat asupra faptului că "Rusia este prima ţară care, de decenii, a încălcat graniţele stabilite anterior. De la 1945 încoace un asemenea lucru nu s-a mai întîmplat, ca o ţară să ocupe cu forţa şi să anexeze teritoriile unei alte ţări. Ca să păstrăm o pace durabilă în această regiune a lumii trebuie să ne asigurăm că se respectă dreptul internaţional, că se garantează suveranitatea naţiunilor".

Brok crede că se urmăreşte ca în Europa toate naţiunile să aibă aceleaşi drepturi. "Politica secolului XXI trebuie să fie diferită de politica secolului XIX sau XX. Vrem să construim o Europă în care naţiunile mari, dar şi cele mici au aceleaşi drepturi. Naţiunile mari nu mai au dreptul să decidă asupra drepturilor şi graniţelor vecinilor lor mai mici. Condiţia aceasta trebuie să rămînă validă pentru România, pentru Moldova, pentru Ucraina. Conflictele îngheţate nu trebuie să fie reiterate cu forţa de către Rusia, fie că este vorba de Transnistria sau de Estul Ucrainei", a mai spus Brok. (M.C.)