UN SEF DE LA PRIMARIA CHISINAU A FOST RETINUT DE OFITERII CNA

Mai mulți funcționari de la Primăria Chișinău, printre care și un șef, au fost reținuți astăzi de ofițerii CNA în cadrul mai multor dosare de corupție.

Centrul Național Anticorupție (CNA) anunță că, în urma operațiunii de astăzi, 25 de persoane, printre care 3 angajaţi ai Direcţiei generale arhitectură, urbanism şi relaţii funciare a Primăriei Chişinău şi 22 de intermediari şi beneficiari ai serviciilor funcţionarilor au fost escortați pentru audieri la CNA.

În dimineața zilei ofițerii și procurorii anticorupție au descins la domiciliile şi în birourile de serviciu ale acestora.

”Din numărul total de bănuiţi, şase au fost reţinuţi pentru 72 de ore şi au fost plasaţi în izolatoarele CNA şi ale Poliţiei. Este vorba despre şeful adjunct al Direcţiei generale arhitectură, urbanism şi relaţii funciare, doi subalterni de-ai săi, un expert tehnic şi doi intermediari”, potrivit unui comunicat al CNA.

Angajații din cadrul Primăriei sînt bănuiți că ar fi organizat o schemă infracţională, prin intermediul căreia facilitau perfectarea actelor pentru diferite tipuri de construcţii din Chişinău. Prin intermediul unor persoane, care interacţionau cu solicitanţii de documente, funcţionarii Primăriei urgentau perfectarea şi eliberarea documentelor permisive pentru construcţia, reconstrucţia sau replanificarea unor imobile, pentru elaborarea schiţelor de proiect, pentru eliberarea certificatelor de urbanism, dar şi pentru semnarea proceselor-verbale de recepţie finală a unor lucrări.

Potrivit materialelor cauzei, pentru aceste servicii, solicitanţii de acte ar fi achitat sume importante de bani intermediarilor care, la rîndul lor, transmiteau o parte din bani funcţionarilor din cadrul Direcţiei generale arhitectură, urbanism şi relaţii funciare. În perioada investigaţiilor, au fost documentate zeci de asemenea cazuri, iar printre beneficiari sînt persoane care au cerut funcţionarilor publici să le presteze servicii precum: legalizarea unor anexe la imobile, amplasate în diferite sectoare ale mun. Chişinău, extinderea unor centre comerciale, construcţia unor mansarde, căsuţe de vacanţă sau terase, edificarea unor lăcaşuri sfinte în adiacentul unor instituţii medicale sau unor centre moral-spirituale în preajma unor instituţii de învăţămînt din Chişinău, obţinerea unor terenuri pentru amenajarea parcărilor.

Pe faptele descrise au fost pornite mai multe cauze penale, persoanele menţionate fiind bănuite de corupere pasivă şi trafic de influenţă. CNA anunță că acţiunile de urmărire penală continuă în acest caz pentru stabilirea întregului cerc de suspecţi.

Sursa: sputnik.md