UN REPUTAT PSIHOLOG SUSTINE CA SINGURATATEA ESTE MAI BENEFICA DECIT O RELATIE AMOROASA, IAR IDEEA UNUI MARIAJ FERICIT E UN MIT

Care sînt motivele?

Un psiholog susţine că neimplicare într-o relaţie dă oamenilor şansa de a trăi o viaţă „mai bună, mai autentică şi mai împlinită“, afirmînd totodată că ideea unei căsnicii fericite este un mit. La conferinţa anuală a Asociaţiei Americane de Psihologie din Denver, apreciata psiholoagă Bella DePaulo (60 de ani), care a absolvit Universitatea Harvard şi este profesoară la Universitatea California, a contestat ideea conform căreia căsătoria îi ajută pe oameni să trăiască mai fericiţi, mai mult şi mai sănătos, scrie enlightened-consciousness.com.

„Rezultatele vorbesc de la sine. Studiile în care au fost comparate persoanele singure cu cele căsătorite arată că primele au un sentiment sporit de autodeterminare şi sînt mult mai predispuse să experimenteze un sentiment de creştere şi dezvoltare continuă“, a spus DePaulo, invitată frecvent în emisiunile de top din America şi Marea Britanie.

Alte cercetări arată că persoanele singure se bucură de sentimentul de autosuficienţă. Cu cît au mai puţine nevoi cu atît este mai puţin probabil să experimenteze emoţii negative. În cazul persoanelor căsătorite, lucrurile stau exact invers. Aceştia dezvoltă dependenţe şi nevoi. „Persoanele singure sînt mai apropiate de părinţi, fraţi, prieteni, vecini şi colegi decît cele căsătorite, iar atunci cînd se căsătoresc, acestea încep să se simtă singure“, spune psihologul. DePaulo aminteşte şi de faptul că persoanele care se căsătoresc sînt deseori susţinute şi apreciate de prieteni, familie şi colegi, în timp ce persoanele singure sînt stereotipate de aceleaşi grupuri de oameni. Specialistul speră ca tot mai mulţi oameni să recunoască lipsa de dovezi care să susţină ideea conform căreia căsătoria face oamenii mai fericiţi, atrăgînd atenţia că investim adesea prea mult timp şi energie în găsirea „alesului“.