Un om de stiinta rus a fost retinut in Siberia pentru ca ar fi transmis tehnologie secreta Chinei

Un om de ştiinţă rus a fost reţinut în Siberia pentru că ar fi transmis tehnologie Chinei, relatează Joi presa din Rusia, preluată de Reuters, potrivit agerpres.

Aleksander Lukanin, un om de ştiinţă de 64 de ani din oraşul siberian Tomsk, a fost reţinut Marţi, după ce s-a întors din China, unde a lucrat pentru o universitate locală, potrivit MBKh Media, un canal de ştiri fondat de opozantul Kremlinului Mihail Hodorkovski.

Apartamentul lui Lukanin a fost şi el vizat de o razie a serviciului de securitate FSB, a relatat MBKh Media, citînd unul dintre prietenii omului de ştiinţă.

Un mesaj trimis de Reuters pe adresa de e-mail a lui Lukanin nu a primit pînă în prezent răspuns, a precizat agenţia de ştiri britanică. Autorităţile ruse şi cele chineze nu au reacţionat pînă acum la informaţiile difuzate de MBKh Media.

Potrivit legii ruseşti, transferul ilegal de tehnologie către o ţară străină poate duce la o condamnare de pînă la trei ani de închisoare.

Agenţia de ştiri Interfax citează o sursă care susţine că Lukanin a fost reţinut pentru că ar fi transmis tehnologie Chinei, dar că nu a fost încă acuzat că a divulgat secrete de stat, ceea ce ar fi atras o condamnare mai mare.

Un număr de oameni de ştiinţă ruşi au fost arestaţi şi acuzaţi de infracţiuni precum trădare în ultimii ani pentru că ar fi transmis presupuse materiale sensibile unor străini, inclusiv cetăţeni chinezi.

În Februarie, Valeri Mitko, un om de ştiinţă care conduce Academia Arctică de Știinţă de la Sankt Petersburg, a fost inculpat pentru trădare după ce a fost acuzat că a divulgat secrete de stat Chinei. Ca şi Lukanin, Mitko a călătorit în China pentru a lucra la o universitate.