Un nou studiu scoate la iveala posibile efecte severe si iremediabile ale tehnologiei asupra creierului copilului

În era modernă, copiii cresc într-o lume dominată de tehnologie - computere, smarthpone-uri, tablete şi televizoare, iar acum, un nou studiu arată că acestea le pot schimba structura creierului. Conform noii cercetări prezentate în cadrul emisiunii 60 Minutes de specialiştii de la National Institute of Health (NIH) din SUA, cei aproximativ 4.500 analizaţi aveau „tipare diferite” ale creierului care depindeau de cît de mult au stat pe zi în faţa unui ecran. În total, studiul celor de la NIH a inclus scanarea creierului a 11.000 de copii de 9-10 ani, pe o perioadă de 10 ani, pentru a determina efectele timpului petrecut în faţa unui ecran, scrie Futurism.

Deşi primele date concrete nu au fost încă publicate, cercetătorii speră să le publice la începutul lui 2019, găsind tipare în analizele copiilor care petrec mai mult de 7 ore pe zi în faţa ecranelor. Acestea scot la iveală o subţiere a cortexului - stratul extern de ţesut cerebral responsabil pentru procesarea informaţiilor de la cele 5 simţuri.

„Nu ştim cu certitudine dacă efectul este cauzat neapărat de timpul petrecut în faţa ecranului”, a precizat Gaya Dowling, unul dintre savanţii care lucrează în cadrul acestui studiu.

Important de precizat că cercetătorii de la NIH au descoperit că cei expuşi pe o perioadă mai mare de 2 ore pe zi „au rezultate mai slabe la testele de gîndire şi de limbă”, conform lui Dowling. Una dintre mizele studiului a fost de a stabili într-un final dacă ecranele televizoarelor, smartphone-urilor şi a altor dispozitive similare creează într-adevăr dependenţă. Totuşi, pînă la a ajunge la răspunsuri definitive, echipa mai are de adunat şi procesat date.