Un neonazist american, gasit vinovat de crima dupa violentele de la Charlottesville

Un neonazist american a fost găsit vinovat de crimă, Vineri, de un Tribunal din Charlottesville, în Estul SUA, la 16 luni după ce a ucis o manifestantă antifascistă care protesta împotriva unei adunări a extremei dreapta în oraş, relatează media americane, preluate de AFP, scrie Agerpres. James Fields, de 21 de ani, a intrat în plin cu maşina într-un grup de manifestanţi, omorînd-o pe Heather Heyer, de 32 de ani, şi rănind mai multe persoane, în August 2017, în micul oraş din Virginia, după care a părăsit locul incidentului. Sentinţa urmează să fie anunţată ulterior. Procesul, care a început săptămîna trecută, urma să determine dacă acuzatul a acţionat „din frică sau cu rea intenţie”, potrivit cuvintelor judecătorului Richard Moore.

Avocaţii lui James Fields au pledat legitimă apărare şi au evocat sănătatea mentală a clientului lor la momentul faptelor. Potrivit unuia dintre avocaţii săi, tînărul a mărturisit Poliţiei „că se temea pentru siguranţa sa şi că era mort de frică”. Acuzarea a pledat că, dimpotrivă, tînărul a acţionat premeditat, şi că un munte de probe – fotografii şi înregistrări video – dovedesc acest lucru.

Adunarea de la Charlottesville a fost organizată de naţionaliştii albi pentru a protesta împotriva înlăturării anunţate a unei statui a generalului sudist Robert Lee. Cazul a pus în lumina reflectoarelor noua generaţie a extremei drepte americane, care a apărut de la începutul mandatului Preşedintelui Donald Trump şi a cărei retorică incendiară este frecvent denunţată pentru că incită la ură şi diviziuni, notează AFP.