UN MEDIC RISCA PINA LA 5 ANI DE INCHISOARE PENTRU NEGLIJENTA SOLDATA CU DECESUL A TREI COPII

Procuratura Generală anunță finalizarea urmăririi penale și trimiterea în instanța de judecată a medicului dintr-un sat al raionului Cantemir, pentru încalcarea din neglijență a regulilor și metodelor de acordare a asistenței medicale, care a dus la decesul a trei copii.

"Lucratorul medical al Punctului de Asistență Medicală Urgentă al localității a fost sesizat prin intermediul serviciului național unic despre imbolnavirea subită a trei copii. Însă după ce s-a deplasat la domiciliul acestora, medicul a dat dovada de neglijență în acordarea asistenței medicale. Mai exact, acesta nu a reacționat prompt, iar reținerea în acordarea ajutorului medical a dus la decesul copiilor", spun procurorii.

Mai mult decît atît, lucratorul medical a hotărît în locul familiei copiilor ca aceștia nu ar avea nevoie de internare în Spitalul raional Cantemir. Astfel, medical a falsificat acte medicale oficiale și a introdus date false în fișele de solicitare a pacienților, dar și a aplicat inscripții manuscrise. Prin acest fapt, medical i-a lipsit pe pacienții minori și rudele acestora de dreptul ca să hotărască ei inșiși dacă ar prefera să fie spitalizați.

Pentru neglijența în acordarea ajutorului medical, legea prevede o pedeapsă cu închisoare de pînă la 3 ani cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani. Iar în cazul falsificării actelor medicale, acesta riscă amendă de peste 30 mii lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 150 la 200 de ore, sau cu închisoare de pînă la 2 ani.

Cauza îmbolnăvirii copiilor se trage de la intoxicația acestora cu insecticide, care au fost folosite incorect în gospodăria în care locuiau.