UN MATERIAL FOLOSIT ZILNIC PENTRU GATIT SI PENTRU DEPOZITAREA ALIMENTELOR POATE DECLANSA BOALA ALZHEIMER

A fost dovedit ştiinţific că aluminiul provoacă demenţă. Mulţi oameni de ştiinţă spun că nu există suficiente dovezi care să demonstreze că acest metal folosit zilnic la gătit şi pentru depozitarea alimentelor poate duce la Alzheimer. Însă, profesorul Chris Exley de la Universitatea Keele, din Marea Britanie, spune că ultimul său studiu a scos la iveală o legătură clară între aluminiu şi declinul cognitiv.

Iată cîteva dintre concluziile lucrării sale. De jumătate de secol, a fost evidenţiată o legătură puternică între expunerea la aluminiu şi incidenţa bolii Alzheimer. Ultima mea cercetare, publicată în Journal of Trace Elements in Medicine and Biology face această legătură şi mai convingătoare. În viziunea mea, descoperirile confirmă, fără echivoc, rolul aluminiului în dezvoltarea bolii. Deşi nu este singurul factor de risc, ar trebui luat foarte în serios.

Indivizii care dezvoltă Alzheimer pe la sfîrşitul vîrstei de 60 de ani, au în ţesuturile creierului, o cantitate mai mare de aluminiu decît indivizii sănătoşi, de aceeaşi vîrstă.

De asemenea, persoanele care au fost expuse la o cantitate mare de aluminiu, dezvoltă boala Alzheimer de la vîrste mai tinere.

Cea mai mare cantitate de aluminiu măsurată vreodată în ţesuturile creierului uman, a fost găsită în cazul celor care au murit cu diagnosticul de Alzheimer familial.

Chiar daca aluminiul nu este un metal greu, acesta este un element ce se găseşte în mod natural în scoarţa terestră în proporţie de 8% şi astfel este greu de evitat.

Este un material foarte des utilizat în industria alimentară şi, în multe situaţii, acesta ajunge în contact cu alimentele.

Cele mai importante surse de aluminiu sînt vasele şi ustensilele folosite pentru gătit, apa poluată, medicamentele (antiacide), cosmeticele (antiperspirante), aditivii alimentari şi aerul poluat din zonele industriale.

După absorbţie, aluminiul este distribuit în aproape toate organele, iar acumularea are loc la nivelul sistemului osos. În cazul femeilor însărcinate, cantităţi foarte mici de aluminiu pot trece în sînge şi astfel ajung şi la nivelul fătului.

În industria alimentară, aluminiul se găseşte în aditivii alimentari, ambalaje şi folie alimentară.

Sursa: doctorulzilei.ro