Un mare explorator ar fi putut avea sclavi negri

Abolirea acestui obicei s-a făcut cu mai puţin timp în urmă decît te-ai aştepta

Astăzi se împlinesc 153 de ani de la abolirea sclaviei în Statele Unite.

O cercetare publicată în ultimii ani susţine că însuşi Cristofor Columb ar fi putut avea sclavi negri atunci cînd a ajuns în America. O echipă de arheologi americani a deshumat rămăşitele umane din cimitirul care aparţinea aşezării La Isabela, primul oraş european fondat pe continentul american.

Trei dinţi au fost studiaţi prin analiză izotopică, rezultatele demonstrînd că dinţii în cauză aparţineau unor bărbaţi de origine africană în vîrstă de cel mult 40 de ani.

Conform mărturiilor istorice, exploratorul Columb avea sclavi de culoare în proprietate personală, în perioada celebrelor sale călătorii spre Indiile de Vest.

Nu se ştie înca dacă rămăşiţele negrilor africani aparţin sclavilor lui Columb sau unor membri de echipaj recrutaţi din Africa. După cea de-a doua sa călătorie în America, Columb a lăsat o parte din marinarii săi pe insula Hispaniola, undeva între anii 1493-1494. Analiza detaliată a celor 20 de schelete umane din cimitirul aşezării La Isabela, a demonstrat că acestea au aparţinut unor europeni de tip spaniol, femei şi copii din triburile amerindiene Tainos, precum şi unor indivizi de culoare din Africa.

Sursa: Descoperă.ro