UN LICEU DIN ŞOLDĂNEŞTI A DEVENIT CÎŞTIGĂTOR AL PROGRAMULUI „ŞCOLI EUROPENE PENTRU O PLANETĂ VIE”

Trei licee din R. Moldova au participat la faza finală a programului internaţional de educaţie dedicat mediului înconjurător cu genericul „Şcoli europene pentru o planetă vie”, realizat de World Wide Fund for Nature (WWF) în parteneriat cu Fundaţia ERSTE. La evenimentul desfăşurat cu acest prilej zilele trecute la Moieciu de Sus, judeţul Braşov, România, Liceul teoretic „A. Mateevici” din Şoldăneşti a fost printre cele patru şcoli care au cîştigat proiectul.

Împreună cu elevi şi profesori din alte opt ţări participante, echipa de la Şoldăneşti a implementat proiecte pentru conservarea mediului înconjurător. Elevii s-au manifestat prin activităţi variate – au creat grădini, au participat la evenimente de stradă, au montat piese de teatru, au organizat expoziţii şi campanii prin care tinerii învaţă de la semenii lor. „Prin programul „Şcoli europene pentru o planetă vie” vrem să oferim posibilităţi elevilor de a se implica în cauze de mediu, de a-şi exprima opiniile în public şi de a-i motiva şi pe ceilalţi să participe la asemenea activităţi”, a menţionat Cătălina Murariu, coordonator educaţie pentru dezvoltare durabilă WWF pentru România şi R. Moldova.

În programul respectiv s-au înscris 33 de echipe din zece ţări – Austria, Bulgaria, Croaţia, R. Moldova, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ucraina şi Ungaria, care au răspuns apelului WWF de a lua atitudine faţă de probleme ecologice şi viitorul Europei. Timp de 7 luni, copii şi tineri între 12 şi 16 ani au realizat proiecte axate pe teme cum ar fi „Dunărea – linia vie a Europei”, „Amprenta ecologică” şi „Spirit cetăţenesc activ”. Echipele s-au documentat, au discutat cu factori de decizie şi au organizat călătorii, marşuri şi campanii de informare. La evenimentul de la Braşov au fost desemnate proiectele cîştigătoare, care au fost prezentate de R. Moldova, Croaţia, Slovenia şi Ucraina.

Elevii de la Liceul „A. Mateevici” din Şoldăneşti au impresionat comisia de selectare cu proiectul „ECO-Steps” (Paşii eco), concentrîndu-se pe importanţa selectării deşeurilor din comunitatea lor. Construcţia unui depozit nou a fost o oportunitate de educaţie a colegilor şi vecinilor privind modul corect de eliminare a deşeurilor. Afară de aceasta, ei au organizat sesiuni de instruire, o serie de emisiuni la radioul local şi o demonstraţie publică – astfel, tinerii din Şoldăneşti au convins autorităţile locale să le sprijine iniţiativa.

În toamna anului curent, cîte cinci elevi din fiecare şcoală cîştigătoare vor fi invitaţi într-o tabără în aer liber din România, unde se vor odihni timp de o săptămînă.

Moldpres