UN GUVERN AL NIMĂNUI – IACA ESTE, IACA NU-I!

Mai mult s-a negociat decît s-a guvernat

Ultimii aproape patru ani din istoria Republicii Moldova au fost cei mai penibili cu putinţă, dar şi o mare ruşine! În pofida mîngîierilor îngăduitoare ale UE pe capetele politicienilor care au guvernat ţara în acest răstimp, capitolul politic al acestor ani a fost ruşinos, dezonorant pentru ţară şi extrem de dubios din perspectiva infracţiunilor la nivel de stat.

Avem trei compartimente: a) ridicolul grotesc, primitivismul şi grandoarea penibilă şi stearpă regăsite în Mihai Ghimpu şi Marian Lupu; b) mafiotizarea statului prin acapararea de către o singură persoană a sistemului juridic, de control şi anchetă, iar aici este vorba despre controversatul oligarh Vladimir Plahoitniuc; c) un fost prim-ministru şi un ministru de Externe, acum şi prim-ministru interimar, care, la fel ca şi fostul preşedinte român Emil Constantinescu, între anii 1996-2000, au fost mai mult preocupaţi de cursul pozitiv al politicii pro-europene, timp în care n-au putut sau n-au avut habar ce să facă palpabil, concret în interiorul ţării, pentru oameni.

Acum renegociază din nou o altă re-distribuire a „prăzii RM” şi o împart în văzul ţării! Toţi ştiu că singura soluţie sunt alegerile anticipate, dar se joacă „de-a grijulii” cu banii cheltuiţi pentru aşa ceva. În acest răstimp, se fură în draci, înmiit faţă de cît s-ar cheltui cu alegerile anticipate. Uitaţi-vă la pădurile de vile de lux şi „flotele de maşini scumpe”! Păi n-au fost construite din salarii, iar întreţinerea lor, la fel, nu poate fi suportată cici măcar dintr-un salariu de 5.000 de euro pe lună! Săracii oameni bogaţi! Sărmanii negociatori! Dar creditele de sute de milioane gajate cu şoproane...!?

În ultimii aproape 4 ani, mai mult au negociat decît au guvernat! Asta-i a patra negociere interminabilă – de două ori pentru formarea AIE 1 şi AIE 2, aproape doi ani pentru alegerea preşedintelui, iar acum pentru făurirea altei clici de guvernare. Bineînţeles că o fac „doar cu gîndul la binele poporului”, „negociază principii şi valori” şi toate astea în „contextul integrării europene”! Cum altfel dacă sunt plătiţi la greu ca noi să fim atît de tîmpiţi încît să credem că ei chiar şi muncesc cu adevărat pentru ţară, nu pentru ca ei s-o jupoaie mai bine pentru ei, cum este în realitate.

Aut tot confortul – maşini la scară, consilieri, secretare, spaţii şi facilităţi de protocol, „bîrloguri pentru relaxare după atîta muncă” etc.! Se tem de poporul care abia aşteaptă alegeri anticipate ca să-i măture de pe scena politică, să-i trimită unde a înţărcat mutul iapa!

În acest context, nu putem să nu fim de acord cu analistul politic Alexei Tulbure, fostul ambasador al RM la ONU şi la Consiliul Europei, care, săptămîna trecută, afirma: 

„PLDM din nou poartă negocieri cu omul care a acaparat statul şi a luat Moldova în captivitate. Pentru a 18-a oară, Filat şi PLDM au schimbat macazul. Băieţi din PLDM, hotărîţi-vă! Argumente precum că responsabilitatea pentru Plahotniuc o poartă Partidul Comuniştilor, odată cu care el „s-a ridicat”, nu merg! Dacă va rămîne Plahotniuc în politică sau nu, dacă va continua mafia să dicteze legea în RM, depinde EXCLUSIV de Filat şi partidul său. „Dacă ţara nu va scăpa de Plahotniuc, de vină va fi Filat şi partidul său. Și doar ei! EXCLUSIV!!! Cu acest păcat vor ieşi în faţa alegătorilor. Ce vor spune ei alegătorilor: „Dragi concetăţeni, noi suntem cei care au salvat mafia la putere în RM!”, a declarat Alexei Tulbure.

Un guvern al nimănui – iaca este, iaca nu-i, cam asta se simulează la aceste negocieri!

(M.S.)