UN GRUP DE PERSONALITĂŢI SOLICITĂ ACORDAREA UNUI SEDIU PENTRU CENTRUL „PAUL GOMA”

Prin decizia Consiliului Uniunii Scriitorilor, s-a înfiinţat Centrul de studiere a comunismului în Basarabia şi Bucovina „Paul Goma”. Însă deocamdată acesta nu-şi poate desfăşura activitatea din cauza lipsei unui sediu. În acest context, un grup de personalităţi marcante din Republica Moldova solicită Consiliului Municipal Chişinău să aprobe o decizie pentru soluţionarea echitabilă a problemei.

Anterior a fost adresat un demers către primarul general al capitalei Dorin Chirtoacă. În consecinţă, a fost luată decizia de a acorda un subsol insalubru la marginea oraşului, decizia fiind motivată prin faptul că acesta ar fi unicul local de care dispune Primăria.

„E o motivaţie cel puţin stranie, dacă ne uităm la proiectul ordinii de zi a Consiliului Municipal Chişinău din cinci septembrie. Aici regăsim mai multe clădiri istorice din centrul Chişinăului scoase pentru a fi date în arendă. Decizia trebuie s-o ia Consiliul Municipal”, susţine directorul executiv al Centrului „Paul Goma” Andrei Ţurcanu.

Printre cei care susţin iniţiativa de repatriere a lui Paul Goma şi cer crearea unor condiţii decente pentru activitatea Centrului de studiere a comunismului în Basarabia şi Bucovina „Paul Goma” sînt primul Preşedinte al Republicii Moldova Mircea Snegur şi scriitorul Vladimir Beşleagă.

Centrul „Paul Goma” este o organizaţie obştească menită să adune materiale şi să cerceteze manifestările şi consecinţele fenomenului totalitarismului comunist.