Un grup de cercetatori crede ca are raspunsul corect la intrebarea „Care a fost primul, oul sau gaina?”

„Care a fost primul, oul sau găina?”, este prima întrebare paradoxală pusă de filosofii greci antici pentru a descrie problema determinării cauzei şi efectului, se pare că a fost aflat răspunsul. O echipă de fizicieni de la Universitatea Queensland şi Institutul NÉEL au arătat că atît găina putea să fie prima, cît şi puiul. Răspunsul stă în fizica cuantică, informează nypost.com, citat de mediafax.ro

„Fizica cuantică înseamnă că lucrurile se pot întîmpla fără a li se stabili o ordine anume. Un exemplu ar putea fi drumul către muncă al unei persoane care călătoreşte şi cu autobuzul, dar şi cu trenul. În mod normal, ar lua autobuzul, apoi trenul sau invers. În experimentul nostru, ordinea ar putea fi oricare. Asta se numeşte «ordine cauzală nedefinită» şi nu este ceva ce putem observa în viaţa de zi cu zi”, a declarat Jacqui Romero.

Pentru a observa efectul în laborator, cercetătorii au folosit un sistem numit comutator fotonic cuantic. Fabio Costa a spus că folosind acest dispozitiv, ordinea întîmplărilor depinde de polarizare. „Măsurînd polarizarea fotonilor aflaţi la ieşirea din comutatorul cuantic, am putut arăta că ordinea transformărilor nu era stabilită. Aceasta este doar prima dovadă a principiului, dar pe o scară largă ordinea cauzală poate avea aplicaţii practice reale, cum ar fi dezvoltarea comunicării sau a eficienţei calculatoarelor”, a spus Fabio Costa. Acest studiu este bazat pe fizică, spre deosebire de celelalte studii făcute de-a lungul timpului, folosind alte metode, care spun că găina a fost prima.