UN FOST PROCUROR IRLANDEZ VA FACE PARTE DIN COMISIA DE PRESELECTARE A PROCURORULUI GENERAL

Ministra justiției, Olesea Stamate, anunță că unul dintre membri comisiei de preselectare a candidaților care vor fi înaintați Consiliului Superior al Procurorilor pentru funcția de procuror general este fostul procuror irlandez James Hamilton, expert care a colaborat cu Comisiei de la Veneția. Ministra spune că, deocamdată, a primit acordul de a face parte din această echipă doar de la James Hamilton, cu alți experți internaționali și naționali încă sînt purtate discuții.

„Este un fost procuror irlandez, a lucrat foarte mult timp cu Comisia de la Veneția, este un expert internațional recunoscut. Am toată încrederea că va aduce plus valoare acestei comisii și va asigura că activitatea acestei comisii, alături de ceilalți experți, va fi una corectă”, a declarat Olesea Stamate în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la postul de televiziune TV8.

Ministra justiției spune că James Hamilton a fost de mai multe ori în Republica Moldova și a oferit expertiză țării noastre. În plus, acesta cunoaște situația din Moldova. „Eu personal nu-l cunosc. Am comunicat cu dumnealui în contextul acestui concurs, l-am invitat să facă parte din comisie, dar mai mulți dintre colegii mei îl cunosc. Am primit acest nume de la diferite persoane concomitent, persoane în care am încredere”, a afirmat Stamate.

Potrivit ei, miza cea mai mare a Ministerului Justiției este ca toți experții care vor face parte din această comisie să fie la fel de independenți, să aibă o reputație la fel de bună ca James Hamilton și să fie credibili. „Pentru noi este extrem de important acest exercițiu. Pentru noi este importantă transparența procesului de la și pînă la și oamenii să aibă încredere în concursul propriu-zis”, a notat ministra.

Întreaga componență a comisiei va fi cunoscută săptămîna viitoare.

Sursa: IPN