Un fost ostatic povesteste calvarul prin care a trecut din cauza talibanilor: Mi-au ucis fiica si mi-au violat sotia

La scurt timp după ce a ajuns, Vineri seara, 13 Octombrie, în Canada, fostul ostatic Joshua Boyle i-a acuzat pe răpitorii săi din reţeaua Haqqani, afiliată talibanilor, că i-au ucis un copil şi i-au violat soţia, americanca Caitlan Coleman.

Eliberaţi. Miercuri, din Pakistan, Joshua Boyle, soţia sa şi ceilalţi trei copii ai cuplului, născuţi cu toţii în captivitate, au sosit, Vineri seară, pe aeroportul din Toronto. Pe punctul de a izbucni în lacrimi, fostul ostatic a citit în faţa camerelor de filmat un text pregătit din timp, în care a dezvăluit ororile prin care a trecut din cauza răpitorilor săi.

„Stupiditatea şi răul celor din reţeaua Haqqani care răpesc un pelerin şi pe soţia sa însărcinată, veniţi să ajute simpli ţărani în regiunile aflate sub controlul talibanilor în Afganistan, nu au fost eclipsate de stupiditatea şi răul de a autoriza uciderea fiicei mele Boyle, martira Boyle, din cauza refuzului meu repetat de a accepta oferta pe care mi-au făcut-o criminalii reţelei Haqqani“, a spus Joshua Boyle, citat de AFP online.

El a spus că o consecinţă a refuzului său a fost „violarea soţiei sale“. Potrivit lui, soţia sa a fost violată de „un gardian asistat de căpitanul său şi supervizat de comandantul Abu Hajar“. Joshua Boyle a remarcat că uciderea fiicei şi violarea soţiei sale în 2014 au fost confirmate de o anchetă făcută de autorităţile afgane în 2016.  

În ceea ce priveşte planurile de viitor, şi-a propus „să construiască un sanctuar securizat“, pe care cei „trei copii rămaşi în viaţă să-l poată numi casă“. El a subliniat că vrea să le ofere educaţie şi un mediu care să le permită „să recupereze o parte din copilăria pe care au pierdut-o“.

„Nu intenţionez să permit unei bande de criminali brutali să dicteze viitorul familiei mele“, a adăugat canadianul, fără a da detalii despre cererile formulate de răpitori. Joshua Boyle şi Caitlan Coleman, căsătoriţi din 2011, fuseseră răpiţi de talibani la scurt timp după ce intraseră în Afganistan, în 2012, apoi predaţi reţelei aliate Haqqani, în Pakistan. El spune că s-a dus în Afganistan pentru a ajuta „minoritatea cea mai neglijată din lume“. Ostaticii au fost eliberaţi în urma unei operaţiuni a forţelor armate pakistaneze, după ce acestea au primit informaţii din partea serviciilor de informaţii americane.

Sursa: Adevărul.ro