Un fost ofiter austriac de informatii si un fost parlamentar de extrema dreapta, arestati in scandalul Wirecard

Un ex-ofiţer austriac de informaţii şi un fost parlamentar de extremă dreapta au fost reţinuţi în ancheta de fraudă legată de defuncta companie germană de plăţi online Wirecard, a confirmat Luni Parchetul de la Viena, transmite dpa, potrivit agerpres. Fostul angajat al Oficiului federal pentru apărarea Constituţiei şi combaterea terorismului şi un fost politician din Partidul Libertăţii sunt suspectaţi că l-au ajutat pe Jan Marsalek, directorul de operaţiuni al Wirecard, să fugă în străinătate pentru a scăpa de Justiţia germană. Fostul ofiţer a fost pus în libertate între timp, dar politicianul este încă în arest, au indicat procurorii.

Jan Marsalek, cetăţean austriac, a dispărut în Iunie. În acea lună, Wirecard a recunoscut că 1,9 miliarde de euro incluse în contabilitatea sa nu au existat probabil niciodată. Autorităţile germane susţin că Jan Marsalek, directorul executiv Markus Braun şi alţii obţinuseră fraudulos peste 3 miliarde de euro de la bănci şi investitori prezentînd bilanţuri contabile false. Conform procurorului general al Germaniei, există indicii că Jan Marsalek a fost informator al serviciului secret austriac. Recentele arestări urmează după o serie de scandaluri politice şi gafe în care a fost implicat serviciul de informaţii.

Sediul agenţiei a fost percheziţionat de Poliţie în Februarie 2018 în legătură cu presupuse activităţi ilegale. Majoritatea partidelor politice afirmă că percheziţia a fost o tentativă a lui Herbert Kickl, ministrul de Interne de la acea vreme şi membru al Partidului Libertăţii, de a submina agenţia.

După atacul terorist de la Viena din luna Noiembrie, a ieşit la iveală că agenţia a gestionat greşit informaţiile conform cărora atentatorul încercase, în Iulie, să achiziţioneze muniţie în Slovacia şi se întîlnise cu islamişti străini.