UN FOST MINISTRU ITALIAN AL ECONOMIEI CERE OCCIDENTULUI SĂ PRIMEASCĂ RUSIA ÎN UE

Cunoscutul politician italian Giulio Tremonti, fost ministru al Economiei în Guvernul premierului Silvio Berlusconi, a cerut Occidentului să primească Rusia în cadrul Uniunii Europene, după cum relatează agenţia rusă de presă Novîi Reghion.

În opinia politicianului italian, Germania, adevăratul dictator al UE, obosită de nenumăratele injecţii financiare în economiile fără de speranţă ale ţărilor de la periferia Europei de Sud, ar putea să parieze la un moment dat pe o uniune economică şi un parteneriat strategic cu Rusia pe termen lung. Acest lucru, consideră Tremonti, nu trebuie permis sub nici o formă, pentru că într-un astfel de scenariu Europa de Sud s-ar trezi între ciocan şi nicovală.

Prin urmare, susţine Tremonti, ar fi mai potrivită o politică proactivă, ca Moscova să fie „împinsă în braţele Bruxellesului”. Uniunea Europeană reprezintă un organism în dezvoltare, dinamic, iar aceasta înseamnă noi pieţe şi spaţii vaste.
În momentul de faţă, Europa se află la răscruce de drumuri: între o explozie internă şi evoluţie. De aceea, în opinia sa, politicienii europeni au nevoie de o nouă viziune, de un nou vector pentru axa Rusia-Europa.

În acest context, politicianul italian admite că o constrîngere importantă este limitarea drepturile civile şi a libertăţilor în Rusia. Totuşi, el este optimist în privinţa realizării unui astfel de scenariu, întrucît, mai spune el, aceste limitări pot fi depăşite, sugerînd că Turcia, în special în lumina evenimentelor recente, nu este nici ea într-o situaţie mai bună, dar cu toate acestea duce demult negocieri bilaterale cu privire la aderarea la UE.

De asemenea, citîndu-l pe Papa Ioan Paul al II-lea, care spunea că „viitorul Europei este creştin de la Atlantic la Urali”, fostul ministru al Economiei din Italia consideră drept un pas pozitiv şi democratic o eventuală aderare rapidă a Rusiei la Uniunea Europeană

AGERPRES