Un fals si agresiv scandal diplomatic moldo-roman

Serviciile românești vor înlăturarea lui Dodon și recîștigarea controlului informativ

Mihai Conțiu

Săptămîna 18-24 Mai a anului 2020 a culminat cu regizarea bine gîndită a unui artizanal, în fond, și periculos așa-zis scandal diplomatic moldo-român. Am ferma convingere că serviciile secrete române așteptau de mult un prilej ”optim” pentru declanșarea acestuia. Inițial, o sămînță de scandal a fost iscată cu prilejul felului în care au fost recepționate asistența financiară și voluntariatul echipei medicale din România cu scopul temperării pandemiei de coronavirus. Atunci, ”recruții moldoveni unioniști” și unii politicieni oportuniști răcneu ca loviți de streche spre guvernanți, acuzîndu-i că nu mulțumesc României pentru asistența și ajutorul acordat și în timp ce dorm, 24 de ore din 24! Erau de-a dreptul penibili alde Maia Sandu, Andrei Năstase, ”recrutul” Octavian Țîcu, Reniță, pribeagul ratat și orfan politic Chirtoacă și alții cum se buluceau ca la o pomană dată de Plahotniuc ”ca să mulțumească României în numele tuturor moldovenilor neapărat recunoscători și cu plecăciuni pînă la pămînt, ca în fața lui Iisus reînviat”!

Cu toate acestea, serviciile secrete românești și politicienii români ”arondați” acestora nu puteau fi mulțumite/mulțumiți deoarece era vorba despre un scandal mult prea provincial, unul cu iz balcanic de mireasă nesatisfăcută după prima noapte de după nuntă. Ei aveau nevoie de un scandal în care partea ”ofensată” de către Republica Moldova nu ar fi, în fond, România, ci UE, NATO și chiar SUA.

Cînd vorbesc despre serviciile secrete românești, mă refer la acele structuri care ”gestionează” Republica Moldova de 30 de ani, aceleași care l-au sprijinit pe Plahotniuc, în complicitate cu clasa politică de la București, pentru a transforma această Țară într-u paradis fiscal. Rețineți că nimeni din România nu a fost tras la răspundere pentru că a fost complice al Statului mafiot controlat de Plahotniuc! Asta înseamnă că au mînă liberă și suficiente finanțări ca să-l răzbune pe complicele lor Plahotniuc. Fac asta prin sabotarea actualei guvernări, în scopul distrugerii cu orice preț a lui Igor Dodon, ”vinovatul” principal de alungarea mafiotului criminal Plahotniuc! Fac asta pentru că vor să redobîndească alt control informativ asupra Republicii Moldova la cel mai înalt nivel!

Serviciile secrete românești cunosc foarte bine ”vulnerabilitățile” lui Igor Dodon și ale actualilor guvernanți. Este vorba despre ”vulnerabilități” absolut legitime, firești și absolut obligatorii. Acestea țin de aroganța cu care agenții români și ”recruții lor politici” de aici impun ”modul de viață românesc” – limba română și istoria românilor; antirusismul ca ”legitimare” civilizatorie și proeuropeană; supușenie totală față de absolut orice critică sau recomandare venită din partea românilor; acceptarea de către moldoveni a faptului că România este ”fratele mai mare” căruia trebuie să i se închine fără nici un drept la replică și altele.

În consecință, serviciile secrete românești, prin intermediul agenților ”din teritoriu” și cel al politicienilor români destul de vizibili, lansează astfel de provocări declarative, știind că Dodon și guvernanții vor da replici. Pentru români nu contează că aceștia răspund în autoapărare. Mașinăria lor infernală de dezinformare are grijă să transforme aceste replici în agresiuni contra României. Astfel au procedat în cazul așa-zisului scandal diplomatic moldo-român declanșat, chipurile, de către prim-ministrul Ion Chicu printr-o replică firească și necesară, de autoapărare, în fond, postată pe Facebook, fără să aibă caracter oficial! Aici serviciile secrete române au găsit oportunitatea iscării unui scandal diplomatic moldo-român în care partea ”ofensată” de către Republica Moldova nu ar fi, în fond, doar România, ci și UE, în primul rînd, NATO și chiar SUA. Iată cum au decurs faptele!

Siegfried Mureșan, într-o postare pe Facebook, în calitate de europarlamentar, ale cărui opinii, deci, au ”valoare supremă”, ”sub acoperirea UE”, rețineți nuanța!, a dat o serie de ”verdicte” provocatoare bine gîndite, formulate astfel încît să provoace o replică ”condamnabilă”. Vom spicui cîteva, cu comentariile de rigoare!

„Guvernul Republicii Moldova eșuează în gestionarea crizei COVID-19 fiindcă a eșuat și în implementarea reformelor. (…) Guvernele Partidului Democrat și cel al Partidului Socialiștilor au destabilizat situația politică din Republica Moldova și au împovărat cetățenii. Din această cauză, criza COVID-19 a prins Republica Moldova nepregătită”, a scris Mureșan.

Observați, așadar, că europarlamentarul român decide categoric că pandemia s-a răspîndit în Republica Moldova din cauza actualei guvernări, că anume din cauza ”acestei guvernări slabe” COVID-19 a prins Republica Moldova nepregătită. Cu alte cuvinte, Republica Moldova este singura Țară europeană prinsă pe nepregătite de pandemie din cauza guvernării. Înțelegem că România, Italia, Spania, Anglia, Suedia etc. au fost prinse fiind pregătite! Acum comparați cifrele celor contaminați și decedați în Republica Moldova cu cele din restul Statelor europene!

„Singurul Guvern care și-a respectat angajamentele, a implementat proiecte și a făcut un progres vizibil a fost Guvernul condus de Maia Sandu. Guvernul a introdus un program de reformă ambițios în spiritul dezoligarhizării și a inițiat o serie de reforme stipulate în Acordul de Asociere”, mai scrie subversiv Mureșan în stilul copiat cu fidelitate de către Sandu și Năstase.

Mureșan nu rostește nici o propoziție, oricît de scurtă, despre cum Maia Sandu și-a sabotat propriului Guvern doar din calcule meschine în perspective prezidențiale. Să fi fost sfătuită și susținută să-și trîntească Guvernul și de Mureșan sau apropiați de-ai lui?

Tot pe Facebook, deci nu oficial și în numele Guvernului, Ion Chicu dă următoare replică legitimă: „Stau și mă uit eu la băiețașii ăștea români oploșiți prin structurile europene, care vin cu patronajul peste noi... Ratați, nimic în viață și în țară realizat, numai de "adus mingi" (sunt) buni... Ce-ai făcut june în țara ta, că geme de cea mai mare corupție din Europa? Ai numai în județul Suceava jumătate din numărul de bolnavi COVID19 înregistrați în toată țara mea. Și medici, cam tot atîți. Județele moldovenești au 40% din decedați din total pe România. Și de 2 ori mai mulți decedați moldoveni în dreapta Prutului decît în stînga, deși numărul populației este egal. Pentru noi este foarte importantă opinia cetățenilor noștri despre activitatea Guvernului. Și doar critica moldovenilor pentru noi contează. Atacurile concertate ale unor personaje, cu pretenții de avocați ai Moldovei, pot să-i impresioneze doar pe patronii lor. Pe mine – deloc”, scrie Chicu în postarea sa.

Acum citiți și recitiți cele scrise de Chicu și spuneți în ce parte atacă România și pe români premierul moldovean? Ce este neadevărat în afirmațiile sale? Absolut nimic! Nu corupția din România este cel mai cumplit flagel? Nu pensiile speciale trezesc cele mai mari revolte? Nu a produs jale coronavirusul în Moldova românească? A, Chicu nu s-a exprimat mai diplomatic, dar Mureșan cît de diplomatic a scris acuzele lui, de parcă ar fi agentul electoral și politic al Maiei Sandu? Pe români, însă, mai cu seamă pe cei din serviciile secrete, sunt sigur, i-a deranjat teribil faptul că Chicu este conștient de ineficienta distructivă a ”patronajului românesc cu pretenții de avocat proeuropean al Republicii Moldova”. Totodată, serviciile secrete românești sunt conștiente că Chicu știe destule despre complicitățile lor cu Plahotniuc, despre ”soarta împrumutului românesc de 150 de milioane de euro acordat lui Plahotniuc sub deviza parandărăt”, despre implicațiile acestora în respingerea împrumutului rusesc doar pentru ca România să pară ”salvatoarea Republicii Moldova” etc. În acest punct, Chicu chiar că este diplomat și menajează România, care nu are de gînd să-i pedepsească pe cei care au făcut atăt rău Republicii Moldova prin susținerea mafiotului criminal Plahotniuc.

În consecință, serviciile secrete românești au declanșat un arac subversiv asupra Republicii Moldova ”cu acoperirea UE”. Nu-i prima dată! Astfel, prin Mureșan și alți politicieni, dar, culmea!, și prin intermediul MAE român, au transformat această replică a lui Chicu într-un atac la adresa României, UE și chiar asupra NATO. ”Scandal diplomatic, Chicu atacă România, membră UE și NATO” – astfel au titrat toate publicațiile moldo-române implicate în această operațiune! Ambasadorul Moldovei la București, Mihai Gribincea, a fost convocat la Ministerul român de Externe pentru a da explicații despre o postare pe Facebook. Vă imaginați? „Față de declarațiile denigratoare la adresa Romîniei postate în cursul zilei de astăzi, 22 Mai, 2020, pe o platformă de socializare, de către prim-ministrul Republicii Moldova, domnul Ion Chicu. MAE român consideră că acestea sunt complet inacceptabile și își exprimă dezacordul puternic față de conținutul acestora”, spun reprezentanții MAE din România.

În comunicatul MAE român, desigur că diplomatic, Republicii Moldova i se scoate ochii și cu ”sprijinul pandemic acordat” menționîndu-se: „Declarațiile prim-ministrului Ion Chicu sunt cu atît mai inadecvate cu cît, în contextul actual al pandemiei de Covid-19, România a oferit, în mod dezinteresat, un sprijin substanțial Republicii Moldova, demonstrînd solidaritate și fiind astfel alături, în mod concret, de cetățenii Republicii Moldova într-un moment foarte dificil. MAE apreciază că aceste declarații denotă o profundă lipsă de respect la adresa Romîniei și a relației bilaterale privilegiate de Parteneriat Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova.”

Vă întreb încă o dată: prin ce a denigrat și atacat Chicu România cu această replică neoficială dată europarlamentarului Mureșan? Cu absolut nimic! Ridicolul din această situație a fost ridicat la rang de virtute supremă de către ”cei trei mușchetari politici” profitori și tovarăși de idei” – Sandu, Năstase și Candu – care ”au cerut scuze României în numele tuturor moldovenilor”. Mai bine își cereau scuze de la moldoveni pentru cît le-au înșelat așteptările, Sandu și Năstase, și pentru complicitate la furtul miliardului, Candu! În realitate, acest scandal artizanal declanșat îl vizează, firește, pe Igor Dodon, a cărui demonizare o întrețin cu duritate toți complicii români ai lui Plahotniuc. Nu-i pot ierta lui Dodon faptul că l-a alungat de la Putere pe fostul lor complice, Plahotniuc! În acest scop, așa cum am mai spus, internaționalizează acest scandal inventat. Rămîne de văzut dacă europenii și americanii vor mușca această momeală a serviciilor secrete românești!