UN EXPERT POLITIC COMENTEAZA DECIZIA CURTII CONSTITUTIONALE SI SCENARIILE POSIBILE

În sfârșit, Curtea Constituțională s-a expus la un subiect care era evident pentru toți, dar numai nu și pentru unii deputații din Parlamentul Republicii Moldovei. Astfel, Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, în cadrul unui briefing de presă a menționat: ,,Curtea a notat existența unei hotărâri anterioare care conține un răspuns pentru această sesizare- hotărârea Curții 31 din 10 noiembrie, 1997 al cărei dispozitiv prevede între altele că dizolvarea Parlamentului RM înainte de expirarea termenului de 4 ani, este posibilă numai în condițiile în care este prevăzută la art.85 din Constituția RM. De fapt, prin această hotărâre, CC a pus în aplicare regula potrivit căreia textele clare nu trebuie să fie interpretate. Articolul 85 prevede două cazuri clare de dizolvare a Parlamentului - imposibilitatea formării Guvernului și blocarea procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni”.

În legătură cu aceasta pot menționa următoarele:

1. Președinta Maia Sandu nu mai poate apela la careva acrobații cu Constituția țării și este obligată să-și îndeplinească obligațiunile sale constituționale, adică să propună o candidatură la funcția de prim-ministru, cu echipa sa și cu un program de guvernare. O obligațiune deloc fericită pentru Maia Sandu și echipa sa.

2. Încep să se adeverească prognozele mai multor analiști politici, care au vorbit despre riscul împotmolirii Președintei Sandu și PAS-ului în mlaștina politică ce le va știrbi din imagine, dacă nu organizează rapid alegeri parlamentare anticipate. Probabilitatea că actualul Parlament o să voteze măcar și o ,,taburetcă” este foarte mare. Se pare că aceștia s-au prins în capcana socialiștilor.

3. Pe vrute sau nevrute Maia Sandu va mai trebui să se așeze la masa de negocieri cu PSRM, Partidul Șor și Pro Moldova pentru a identifica o candidatură pentru funcția de Prim-ministru. Măcar pentru a respecta o formalitate. Iar dacă va dori să ajungă la alegeri anticipate, Maia Sandu va avea de negociat la greu cu PSRM.

4. Mai trebuie de menționat, că chiar din momentul când PAS-ul a aruncat în spațiul public informațional ideea de autodizolvare a Parlamentului, toți experții explicau de ce așa ceva nu este posibil. Însă PAS-ul a insistat și totuși a mers cu sesizarea la Înalta Curte. Cred eu că astăzi CC i-a pus în situație penibilă pe cei din PAS. În primul rînd, au pierdut aproximativ 2 săptămâni ca să vină CC și să le explice personal ceea ce era evident pentru toți. În al doilea rând, se primește că cei trei deputați, dar și colegii lor din fracțiune și de peste drum de Parlament care au susținut sesizarea, s-au arătat incompetenți în cunoașterea Constituției. În al treilea rând, încep să-mi fac griji dacă cei trei deputați sunt adecvați funcției pe care o ocupă. Se primește că CC a fost nevoită să le spună celor trei că articolul 85 al Constituției conține un TEXT CLAR și care nu poate fi interpretat! Din acest punct de vedere, ar trebui, noi, societatea să cerem ca la următoarele alegeri, toți candidații la funcția de deputați și Președinte a țării să treacă 2 teste: un test la inteligență generală și alt test la cunoașterea Constituției Republicii Moldova.

Autor: Andrei ILAȘCIUC

Sursa: Politics.md