UN CUPLU DIN GERMANIA A CALATORIT PE O DISTANTA DE 5500 KM, INCLUSIV PE DRUMURI DIN RUSIA

Soţii Monika Engwald şi Ulrich Burger-Engwald, locuitori ai comunei Villiprott dintr-un mic oraş din Germania, au întreprins nu demult o călătorie, o parte din care a cuprins teritoriul Rusiei. În timpul călătoriei aceştia au avut prilejul să vadă locuri de o rară frumuseţe, precum şi să simtă căldura ospitalităţii ruşilor.

5500 de kilometri: călătoria a început la Berlin şi a fost continuată pe teritoriul de nord-vest al Rusiei. „N-am putut nici să visez să ajung acolo cu automobilul”, spune Ulrich Burger-Engwald. El şi cu soţia sa Monika s-au întors deja la Villiprott şi acum sînt profund impresionaţi de această ţară îndepărtată, dar mai întîi de toate de oamenii care trăiesc acolo. De la bun început pentru cuplul de nemţi a contat înţelegerea reciprocă între popoare – şi ei afirmă că n-au rămas dezamăgiţi.

„Am pornit în această călătorie pentru că eram nemulţumiţi de înstrăinarea crescîndă faţă de Rusia şi poporul ei”, susţine Monika Engwald, în vîrstă de 61 de ani. Trebuie de spus că aceasta, fiind adolescentă la 14 ani, a beneficiat de politica de est a lui Willy Brandt şi împreună cu alţi colegi de clasă a vizitat (în toiul războiului rece) Moscova. Încă peste doi ani ea a vizitat oraşul Leningrad, actualmente Sankt Petersburg.

„Mă întristează faptul că în prezent avem o situaţie atît de acută”, spune locuitoarea din Villiprott, avînd în vedere Rusia actuală. După aceasta ea a citit ultimul interviu susţinut de Hans-Dietrich Genscher, fost ministru de Externe al Germaniei, decedat în 2016, în care acesta a chemat la colaborare între state şi a pledat împotriva confruntării. „Dorim să facem ceva pentru depăşirea înstrăinării”, şi-a formulat ideea Monika Engwald.

 

Cuplul a trecut pe lîngă lacuri şi păduri enorme

În Internet familia Engwald a aflat totul despre traseul turistic denumit „Prietenia”, la care recent au participat 350 de persoane din 15 state europene – cea mai tînără participantă la voiaj fiind de 6 luni, iar cea mai în vîrstă - de 80 de ani. Toţi au putut alege din şapte trasee. Cuplul din Villiprott a ales ruta prin Karelia cu staţionări la Kaliningrad, Sankt Petersburg, Petrozavodsk, Vologda, Moscova şi Minsk. Automobilul de marca „Passat” a parcurs fără probleme tot itinerarul, trecînd pe lîngă lacuri enorme, rîuri largi, cîmpii şi păduri. „Drumurile locale sînt foarte bune”, susţine Ulrich Burger- Engwald, de 61 de ani, care a rămas foarte impresionat de oraşele cu populaţie de milioane de locuitori şi realizările în construcţie.

Într-o cafenea din Sankt Petersburg turiştii germani au făcut cunoştinţă cu un tînăr savant, care tot atunci le-a propus să le facă o excursie privată prin oraş. Acesta mulţi ani şi-a făcut studiile la Hamburg. În prezent el nu mai dispune de bani suficienţi să călătorească peste hotare, iar în semn de recunoştinţă familia Engwald l-a invitat seara la cină.

„Druschba” (Drujba) – acest cuvînt rusesc înseamnă „prietenie” şi tot aceasta este denumirea iniţiativei civice care a trecut ca un fir roşu prin toată călătoria. Totodată, am cunoscut o mulţime de tineri care ne-au ajutat. Aceştia au fost elevi şi studenţi care studiază limba germană, iar unii chiar au învăţat-o special ca să poată comunica cu noi. Şi n-am observat nici un fel de ură legată de ocupaţia nazistă. Aceasta se explică prin faptul că oamenii pot ierta. Este o trăsătură tipic rusească”, - afirmă cuplul Engwald. Pe tot parcursul călătoriei ei au văzut urme ale războiului, mai ales, în cimitire ostăşeşti. Oamenii mai găsesc încă în pămînt obiecte ruginite de echipament militar, după care alături de flori le depun la mormintele celor căzuţi.

 

Turiştii germani vor ţine minte mult timp ospitalitatea sătenilor ruşi

De neuitat pentru aceşti locuitori din Villiprott a fost vizitarea satului Utorgoş, situat în apropiere de oraşul Veliki Novgorod şi lacul Ilmen. Cînd au ajuns în această localitate, sătenii, îmbrăcaţi festiv, le-au propus călătorilor ceai şi prăjituri. Ruşii le-au arătat oaspeţilor o expoziţie, dedicată istoriei satului natal, şi le-au povestit cum taţii şi buneii lor au devenit partizani şi şi-au apărat patria în război. După o sărbătoare populară de proporţii cu multă muzică discuţiile au durat pînă noaptea tîrziu. Cuplul de nemţi a fost găzduit de familia Irişin. Serghei şi Elena sînt profesori într-un mic orăşel şi au pregătit pentru oaspeţi o cină festivă.

Ei trăiesc modest, însă datorită internetului nu se simt rupţi de lume. După părerea familiei Engwald, aproape oriunde în Rusia reţelele sînt foarte bune. Ruşii cu plăcere fac cadouri, în special de cele cu semnificaţie simbolică. Astfel, Elena Irişina le-a dăruit un înger-păzitor împletit, iar un grup de copii din Moscova le-a făcut cadou nişte inimi confecţionate de ei, cu inscripţia „Din partea copiilor Rusiei – prietenie”. Tot ce a înţeles familia Engwald este că aceşti copii au aflat de călătorie şi astfel au hotărît să-i încurajeze pe turiştii germani.

Acum, deja de acasă, cuplul Engwald încearcă să stabilească contacte cu ei. În ceea ce ţine de simboluri, Monika şi Ulrich sînt foarte satisfăcuţi de cunoştinţele făcute, precum şi de faptul că au reuşit să planteze în Parcul Izmailovo un puiete de cedru siberian, care poate trăi pînă la 800 de ani. Iar cu impresiile încă proaspete în urma călătoriei, familia Engwald este ferm decisă să studieze limba rusă.

Von Richard BONGARTZ („General-Anzeiger”, Germania)