UN COPIL DE DOUĂ LUNI ŞI FAMILIA SA S-AU INTOXICAT CU CIUPERCI

O familie din oraşul Bălţi, mama şi trei copii, două fetiţe de 10 şi 14 ani şi un băieţel de 2 luni, au ajuns la spital după ce s-au intoxicat cu ciuperci, a declarat şefa Secţiei primiri urgenţe a Spitalului Clinic Municipal din Bălţi, Ala Condrea.

Potrivit medicului, mama a cules ciupercile din pădure şi le-a gătit pentru cină. După ce toată familia a mâncat, mama a alăptat copilul de două luni. După jumătate de oră, copiilor li s-a făcut rău şi femeia a sunat la urgenţă. Tuturor membrilor familiei li s-a făcut lavaj gastric, dar vor mai rămâne în spital pentru încă câteva zile.

Medicul susţine că intoxicaţiile cu ciuperci sunt foarte periculoase, unele chiar au dus la cazuri de deces. Este foarte uşor să confunzi o ciupercă comestibilă cu una care îţi poate pune în pericol sănătatea şi chiar viaţa. Medicul recomandă să nu se culeagă ciupercile din pădure şi nici de la marginea străzilor.

Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor a făcut un apel la populaţie să fie atentă atunci cînd consumă ciuperci, deoarece ploile din luna septembrie au creat condiţii foarte bune pentru dezvoltarea şi creşterea mai multor specii de ciuperci atît comestibile, cît şi toxice. Inofensivitatea produselor comercializate de vânzătorii ambulanţi, care îşi expun marfa în locuri neautorizate, nu poate fi verificată de autorităţile de supraveghere a pieţei, întrucît acest gen de activitate poartă caracter sporadic, sezonier.

Agenţia recomandă ca ciupercile să fie cumpărate doar din locuri autorizate, să fie însoţite de documente de atestare a calităţii. În comerţ, ciupercile trebuie păstrate în dispozitive frigorifice la temperatura de 2 - 4 grade Celsius.

Potrivit Centrului Naţional de Management în Sănătate al Ministerului Sănătăţii, anul trecut 60 de copii de pînă la 5 ani şi-au pierdut viaţa în urma otrăvirilor, sufocărilor, traumelor, înecurilor şi accidentelor rutiere.

IPN