UN CONSILIER AL PRESEDINTELUI TARII, NUMIT IN FUNCTIA DE DIRECTOR ADJUNCT LA SIS

Artur Gumeniuc, consilierul președintelui țării în domeniul apărării şi securităţii naţionale, a fost numit astăzi de Parlament în funcția de director adjunct la SIS.

Parlamentul l-a numit astăzi în funcția de director adjunct al Serviciului de Informații și Securitate (SIS) pe Artur Gumeniuc. Candidatura acestuia a fost propusă de noul director al SIS, Alexandru Esaulenco.

Artur Gumeniuc vine din Aparatul Președintelui Republicii Moldova, unde a deținut funcția de consilier în domeniul apărării şi securităţii naţionale. Gumeniuc a fost și secretar al Consiliului Suprem de Securitate.

Tot astăzi, Parlamentul a numit noul director la SIS pentru un mandat de cinci ani. Candidatura lui Esaulenco a fost susținută de 59 de deputați din coaliția PSRM-ACUM.

După ce a depus jurămîntul în fața deputaților, Esaulenco a propus ca în funcția de vicedirector la SIS să fie numit Artur Gumeniuc. Comisia juridică, numiri și imunități a solicitat o pauză pentru a examina candidatura lui Gumeniuc și pentru a adopta raportul.

După pauză, Parlamentul a susținut candidatura lui Gumeniuc cu 55 de voturi.

Potrivit Legii cu privire la SIS, Serviciul este condus de un director, numit în funcţie de Parlament, la propunerea a cel puțin 10 deputați, cu avizul Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului, pe un termen de 5 ani. Directorul Serviciului are un adjunct, numit în funcție de Parlament, la propunerea directorului Serviciului.

Sursa: sputnik.md