UN ALBANEZ A FOST EXTRADAT IN R. MOLDOVA PENTRU TRAFIC DE FIINTE UMANE

Un cetățean al Albaniei în vîrstă de 44 de ani a fost trimis în instanța de judecată pentru comiterea infracțiunii de trafic de ființe umane în Elveția și Germania, prin exploatare sexuală în scop comercial, a două moldovence.

Trimiterea în judecată a învinuitului a devenit posibilă datorită eforturilor de investigare ale ofițerilor Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane de comun cu PCCOCS, dar și extrădării lui de către autoritățile din Muntenegru, chiar dacă acesta nu se aflase pe teritoriul R. Moldova la comiterea faptei.

Învinuitul, domiciliat în Albania, a cunoscut victimele prin rețeaua de socializare „V contacte” (n.r. „В контакте”). În comunicarea lor pe rețea, în anul 2016, acesta le-a invitat în Albania pe cele două surori orfane, cu vîrste cuprinse între 26 și 28 ani, dintre care una avea un copil de un an. Acestea au acceptat invitația și au primit bani de la învinuit pentru perfectarea pașapoartelor. Ajunse în Albania, au fost cazați toți trei la domiciliul acestuia, împreună cu părinții lui, iar victima care venise cu copilul a concubinat cu acesta timp de o lună.

După aproximativ o lună, învinuitul a pretins că ar vrea să le organizeze o călătorie turistică în Elveția. Acolo, însă, surorile au fost adăpostite într-un local și exploatate sexual în scop comercial aproximativ 2-3 săptămîni. Ulterior, acesta le-a transportat în Germania, unde le-a impus să presteze servicii sexuale într-un local, pentru aproximativ aceeași perioadă, chiar dacă aveau probleme de sănătate. Deși învinuitul le promisese jumătate din cîștigul lor, acestea nu au fost remunerate.

După un conflict cu învinuitul, una din surori a apelat la proprietarul localului, care le-a ajutat să revină în Albania, unde rămăsese copilul uneia din victime. Ulterior, cu ajutorul Organizației Internaționale pentru Migrație, toți trei au fost ajutați să revină în R. Moldova.