ULTIMELE CUVINTE ALE PRIZONIERILOR CONDAMNATI LA MOARTE ITI VOR DA FIORI

Poate fi ciudat, dar şi intrigant, să ştii că următorul lucru pe care îl spui e posibil să fie ultimul. Prizonierii condamnaţi la moarte, cu siguranţă, ştiu această senzaţie. În mod normal, te aştepţi la clişee precum „Îmi pare rău pentru tot. Nu mi-am imaginat că o să sfîrşesc aşa. La revedere lume.”, dar nu, aceşti bărbaţi şi-au păstrat chiar şi simţul umorului pînă în ultimul moment.

„Soldaţi, foc!” (Michael Ney după ce şi-a dorit să comande plutonului care avea să-l omoare). Michael Ney, cunoscut sub numele de Marshal Ney, a fost un soldat francez şi comandant militar în timpul Revoluţiei Franceze şi Războaielor Napoleoniene. Cînd Napoleon a fost învins, detronat şi exilat, pentru a doua oară în Vara lui 1815, Ney a fost arestat. Pentru a-i salva viaţa, Dupin, avocatul său, a declarat că Ney era de fapt prusac şi nu putea fi judecat de Curtea Franceză. Însă Ney a ruinat totul şi a spus „Eu sînt francez şi o să rămîn francez.”.

Pe 6 Decembrie 1815, a fost condamnat şi executat de un pluton în Paris, aproape de Grădina Luxembourg. Acesta a refuzat să fie legat la ochi şi i s-a permis să comande focurile, spunînd: „Soldaţi, cînd eu dau comanda, trageţi fix în inima mea. Aşteptaţi ordinul. Va fi ultimul din partea mea. Protestez împotriva condamnării mele. Am dus sute de bătălii pentru Franţa şi nici una împotriva ei...Soldaţi, foc!”

„S-o facem” de Gary Gilmore. Condamnatul Gary Gilmore din Utah şi-a cerut propria moarte. În timpul Verii din 1976, Gary a omorît doi oameni în două zile. Utah a avut două opţiuni pentru executare: spînzurarea şi împuşcarea, iar Gary a ales să fie împuşcat. Gilmore a fost executat pe 17 Ianuarie 1977 la 8:07 a.m. prin împuşcare la Puşcăria Utah din Draper, Utah. În dimineaţa zilei cu execuţia, a fost dus la o fabrică de conserve abandonată din spatele închisorii, care servea drept „casa morţii”. A fost legat de un scaun, iar în spate avea un perete plin de saci cu nisip, pentru a opri gloanţele. Cinci ofiţeri locali stăteau în spatele unei cortine cu cinci găuri mici prin care băgau pistoalele. Cînd a fost întrebat care sînt ultimele cuvinte, Gilmore a spus „S-o facem.” Gary a devenit un fel de inspiraţie culturală. A fost inspiraţia pentru marele hit „Bring up the night” de la The Police, iar Dan Wieden a acordat toate creditele ultimelor cuvinte ale lui Gilmore pentru sloganul său „Just do it”.

„Cartofi prăjiţi” (James D. French). James D. French a fost un criminal american şi ultima persoană executată sub legile din Oklahoma privind pedeapsa cu moartea. De asemenea, a fost ultimul prizonier executat în Statele Unite în acel an. Aflat deja în închisoare pentru omorîrea unui motociclist, dar cu frică de suicid, French şi-a omorît colegul de celulă, forţînd statul să îl execute. Ultimele lui cuvinte înainte de moartea pe scaunul electric au fost „Cum dă asta ca titlu? „Cartofi prăjiţi.”

„Ei bine, domnilor, sînteţi aproape de a vedea un Appel copt” (G. Appel înainte să fie executat pe scaunul electric). George Appell a fost un criminal condamnat la moarte pe scaunul electric în New York, în 1928. Ultimele sale cuvinte au fost, de fapt, un joc de cuvinte: „Ei bine, domnilor, sînteţi aproape de a vedea un Appel copt.”

„Îmi pare rău domnule, nu am vrut să fac asta” (Marie Antoinette către executorul ei după ce l-a călcat pe picior). Marie Antoinette a murit sub o ghilotină pe 16 Octombrie 1793. Mii de oameni s-au adunat ca să vadă ultimele clipe ale reginei. A fost dusă prin Paris cu o trăsură deschisă, purtînd o rochie lungă şi albă.Marie Antoinette nu şi-a pierdut integritatea şi a rămas impunătoare pînă la final. Ultimele sale cuvinte au fost „Îmi pare rău domnule, nu am vrut să fac asta”, adresate lui Henri Sanson, executorul, pe care l-a călcat accidental pe picior.
Sursa: Vintage News