ULTIMELE AJUSTARI LA LEGISLATIA ELECTORALA, APROBATE DE CEC

Comisia Electorală Centrală a decis astăzi modificarea și completarea regulamentului privind întocmirea, administrarea, difuzarea și actualizarea listelor electorale. CEC a mai adoptat un nou proiect privind schimbarea instrucțiunilor de împachetare, sigilare și transmitere a documentelor și materialelor electorale de la alegerile parlamentare, prezidențiale și referendumul republican.

Una din hotărîri prevede actualizarea modelelor listelor electorale. Ele vor conține deja și turul întîi și turul doi, s-au înclus modele pentru prezidențiale atît pentru teritoriul Republicii Moldova cît și în afara țării. Totodată, s-a detaliat modalitatea de corectare și mofificare a listelor electorale la cererea alegătorilor, deasemenea modalitatea de transmitere a listelor electorale a pereurilor de nivelul doi.

Această hotărîre mai prevede și modificarea regulamentului de întocmire a listelor, acestea se vor întocmi pe secții de votare în baza informației din registrului de stat a alegătorilor și vor fi ordonate alfabetic. Acestea sînt unele dintre cele mai esențiale modificări privind acest proiect de lege.

 

Noi instrucțiuni de sigilare a materialelor electorale

Totodată CEC a mai decis adoptarea instrucțiunii privind modul de împachetare, sigilare și transmitere a documentelor și materialelor electorale de la alegerile parlamentare, prezidențiale și referendumul republican.

Astfel în scopul ajustări cerințelor de bază privind acest proiect, în conformitate cu legislația electorală s-a propus un proiect de hotărîre care aprobă adoptarea instrucțiunii privind modul de împachetare, însigilare și transmitere a documentelor și materialelor electorale de la alegerile parlamentare, prezidențiale și referendumul republican.

Deasemenea s-a decis abrogarea hotărîrei instrucțiunea privind modul de împachetare, însigilare și transmitere a documentelor și materialelor electorale de către birourile electorale ale secțiilor de votare și consiile electorale de circumscripție la alegerile parlamentare și la referendumul republican aprobat anterior la date de 8 octombrie 2014.

 

Peste 18.00 de funcționari, instruiți de CEC

Deasemea președina comisiei CEC, Alina Rusu, a precizat că de săptămîna viitoare începe instruirea funcționarilor electorali, conform programului electoral vor fi instruiți peste 18.000 de funcționari, iar această hotărîre este necesară din punct de vedere al aspectului vizat.

La această ședință, deasemenea au fost luate hotărîri privind modificarea comisiei electorale central din teritoriu.

Sursa: Agora.md