ULTIMATUM PENTRU RUSIA

Uniunea Europeană cere încetarea acţiunilor în Ucraina în cel mult o săptămînă

Uniunea Europeană a solicitat Duminică Rusiei să înceteze acţiunile în Ucraina. În caz contrar, UE pregăteşte noi sancţiuni, a anunţat preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, la finalul reuniunii forului.

„Consiliul European este pregătit să ia noi măsuri pe fondul escaladării situaţiei din Ucraina“, a afirmat preşedintele Consiliului European. El a anunţat că, în maximum o săptămînă, Comisia Europeană va pregăti noi sancţiuni, iar decizia privind sancţionarea Federaţiei Ruse va fi luată în funcţie de evoluţia situaţiei. Există o determinare puternică pentru a pune toată presiunea posibilă pe Rusia, pentru a reveni la masa negocierilor şi a găsi o soluţie politică“, a mai spus el. Reacţiile sale au găsit ecou şi în rîndul altor lideri europeni.

Cancelarul german Angela Merkel a afirmat că nu există o soluţie militară pentru a rezolva conflictul, în timp ce preşedintele Franţei, Francois Hollande, a avertizat că, dacă UE nu ia măsuri, cele două state se îndreaptă către război. „Nu e timp de pierdut“, a adăugat el, citat de BBC.

Uniunea a decis, la 29 Iulie, să blocheze accesul Rusiei la pieţele sale financiare şi a interzis vînzarea către Rusia a tehnologiilor sensibile în domeniul energiei, armamentului şi a bunurilor care pot fi folosite în scopuri civile şi militare. Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a afirmat recent că ţara sa a fost „aproape de un punct fără întoarcere – război“ cu Rusia. La rîndul său, Federaţia Rusă neagă acuzaţiile potrivit cărora forţele sale armate ar fi trecut ilegal graniţa pentru a susţine separatiştii.

Iulia Marin