ULTIMA TENTATIVA A LUI PLAHOTNIUC SI CANDU DE „A-I IMBUNA” PE EUROPENI

„Integrarea europeană” în Constituţie, o farsă cu conotaţii viitoare de infracţiuni politice autoritariste

Inițiativa de a fi introdus în Constituția Republicii Moldova un articol care să prevadă integrarea europeană a ţării a fost anunţată de Vladimir Plahotniuc încă din ziua de 12 Septembrie 2017. Dacă „şeful” a ordonat, sluga şi slugile politice s-au conformat pe deplin. De îndată şi-au ajustat discursuri înflăcărate în această direcţie, iar aici mă refer la subalternii Andrian Candu, premierul Filip şi la restul sub-subalternilor. O farsă de zile mari, dar şi una infantilă! Avînd mentalităţi de mafioţi politici provinciali, ei şi-au imaginat că pot prosti/mitui politic/îmbuna UE la fel cum i-au prostit-obligat pe amărîţii aceia de bugetari aduşi cu forţa la mitingul PDM din 21 Octombrie.

Excesul de zel de care dă dovadă Candu, răţoielile lui de om „care le ştie pe toate”, disperarea prefăcută cu care aproape că se răstea la toţi ca să-i convingă pe parlamentarii opozanţi ca să voteze modificarea Constituţiei îi demască disperarea, complicitatea la supravieţuirea Statului Mafiot şi dorinţa nebună de a mai smulge cît mai mult din Puterea pe care încă o mai are. El ştie prea bine că Prăbuşirea „Sistemului Plahotniuc” înseamnă şi prăbuşirea definitivă a lui. Este mai mult decît probabil că şi-a luat în calcul un refugiu în Cehia. Vom vedea!

 

Nici măcar UE nu recomandă o astfel de modificare constituţională

Despre intenţia lor de a introduce în legea supremă obiectivul naţional „integrarea europeană”, Preşedintele Igor Dodon a spus: „Consider greșită includerea în Constituție a viziunilor ideologice ale unui partid politic. Cred că modificarea Constituției prin includerea stipulării privind integrarea europeană va dezechilibra societatea.” Nici șeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, Peter Mihalko, nu vede necesitatea introducerii articolului despre integrarea europeană în Constituție. Tot în acest context, este necesar să precizăm/amintim că Rezoluția Comitetului pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, adoptată în aceeași zi în care liderul PDM anunța intenția de a legifera în Constituție aspirațiile europene ale Moldovei, printre altele, constată că «starea de lucruri în Moldova nu corespunde standardelor și principiilor supremației legii». Euro-deputații mai menționează că «Moldova este captiva intereselor oligarhice, iar influența economică și politică este concentrată în mîinile unui grup mic de persoane». În plus, înainte de alegerile parlamentare din 2019 nu va exista nici un fel de susținere din partea UE. Banii UE vor veni numai în cazul în care alegerile din Moldova se vor desfășura în conformitate cu standardele internaţionale și vor fi recunoscute de instituțiile internaționale specializate. Dar și cu condiția că Moldova va avea progrese substanțiale în atingerea standardelor democratice. Experții consideră că Moldova nu a mai primit vreodată o caracterizare atît de umilitoare din partea unei instituții internaționale, mai ales din partea Parlamentului European. Am consemnat DOAR aceste lucruri ca să înţelegeţi făţărnicia inutilă a acestei iniţiative.

 

De ce totuşi Plahotniuc-PDM a făcut-o?

„Îmi doresc asta nu pentru mine - pentru generațiile viitoare”, a declarat cu cinism Candu după ce iniţiativa nu a fost votată majoritar în Parlament tocmai pentru că iniţiatorii asta au şi dorit. Observaţi că de cînd PDM a preluat fraudulos controlul politic absolut asupra ţării permanent, uneori chiar săptămînal, lansează în spaţiul public tot felul de proiecte ori declaraţii dintre cele mai fanteziste, populiste şi chiar halucinante. Liderii albaştrilor fac acest lucru pentru a ţine mintea moldoveanului mereu preocupată cu altceva, ca să uite că atotputernicul Plahotniuc nu vrea să se afle cine a furat miliardul şi nu vrea să fie recuperat, să uite că aeroportul a fost practic furat de… o fantomă prin intermediul unui chip uŞor şi multe altele.

Prin intenţia eşuată premeditat de a modifica Legea supremă a ţării, Plahotniuc, cel puţin în plan intern, a mai vrut să-şi consolideze o închipuită imagine proeuropeană, sperînd să fure un anemic bazin electoral de la PDA, PAS, PLDM ori muribundul PL. Avem certitudinea că dacă Plahotniuc ar fi dorit, cu sinceritate, să fie aprobată, în Parlament, modificarea constituţională „dorită” de el, asta s-ar fi întîmplat fără probleme, fiind doar o chestiune de „preţ şi ameninţări judiciare”. Dintre partidele parlamentare care nu au votat iniţiativa în cauză, PL-Ghimpu este singurul care, în mod vădit, a votat împotrivă tocmai spre a-i face jocul lui Plahotniuc. Motivaţia că ar fi votat doar dacă era introdusă, la pachet, această iniţiativă cu cea privind „limba română” e o aiureală în care nu cred nici Ghimpu, nici Chirtoacă.

 

„Limba şi deputaţii democraţi liberi în cuget şi simţiri”

Pentru ca circul intern să pară democratic, amintiţi-vă că subalternul Candu a spus că nu poate să introducă în procesul de votare şi modificarea privitoare la limba română deoarece o parte considerabilă de deputaţi democraţi sînt împotriva acestei modificări constituţionale. Chiar aşa? De cînd deputaţii PDM au libertatea de a crede şi a face ce vor ei? Ar fi suficient ca Plahotniuc să facă doar un semn scurt în această direcţie şi toţi s-ar transforma în români peste noapte! Este doar o chestiune de „preţ şi ameninţări judiciare”, după cum spuneam mai devreme!

 

Perspectiva unui referendum sinucigaş şi alte ascunzişuri

Tot în contextul circului intern amintit, după eşecul votului, Candu, ca un copil răzgîiat şi neşters la cur la timp de mama sa după ce a făcut caca, a început să se lamenteze copilăreşte, invocînd posibilitatea, după consultarea Curţii Constituţionale a lor, organizării unui referendum, în aceeaşi zi cu votul pentru alegerile parlamentare. Asta pentru că, a scîncit el, „nu vor renunța la ideea integrării europene și vor modifica Constituția în acest sens”. Subalternul Candu chiar îşi imaginează că vorbeşte în faţa unei adunături de proşti ori a „electoratului bugetar” de la mitingul PDM din 21 Octombrie. Trebuie să ai mult tupeu ca să spui astfel de tîmpenii, iar asta pe fondul realităţii agresive în care PDM a renunţat clar la parcursul proeuropean al ţării încă de cînd s-a instalat absolutist şi abuziv la guvernare. Nu mai are rost să amintesc războiul declarat de Plahotniuc-PDM UE, SUA şi propriilor cetăţeni tocmai pentru a-şi păstra Puterea în condiţii dictatoriale.

Intenţia perversă de a introduce în textul Constituţiei „integrarea europeană”, dincolo de abuzul sesizat de mulţi, în sensul că este un obiectiv politic de program electoral al unui partid, proiecta un şir întreg de infracţiuni penale de Stat protejate constituţional. Dacă ar fi fost votat acest proiect şi ar fi devenit articol de lege constituţional, înseamnă că orice alt partid care nu este proeuropean urma să fie interzis prin lege.

Anunţul lui Candu privind posibilitatea desfăşurării unui referendum, simultan cu votul la alegerile parlamentare, pentru introducerea în Constituţie a obiectivului integrării europene e tare de tot! Chiar aş vrea s-o văd şi pe asta! Vor avea curajul? Nu cred, pentru că ştiu că le-ar arde fundul politic şi electoral rău de tot! Nu i-ar mai vota nici slujbaşii lor bugetari corupţi! Ştiu ce spun!

 

Pro Moldova”, împotriva integrării europene

Iniţiativa lui Plahotniuc mai cuprinde şi o serie întreagă de paradoxuri caraghioase. Pe de o parte vrea să introducă în Constituţie „integrarea europeană”, dar, pe de cealaltă parte, tot el este cel care a lansat proiectul „Pro Moldova”, care, potrivit acestuia, condamnă tendinţele guvernărilor precedente care au fost fie pro UE, fie pro România, fie pro Eurasia, afirmînd că este timpul unei viitoare Moldove suverane, care să-şi croiască singură prezentul şi viitorul fără alte imixtiuni externe. Aceasta însemnînd, nu-i aşa?, că şi PDM ar fi fost afectat dacă se vota integrarea europeană în Constituţie. Aceasta mai însemnînd şi denunţarea Acordurilor de Asociere şi de Liber Schimb cu UE şi multe altele.

În încheiere, pentru că prea ne-am lungit, vă mai ofer încă o tîmpenie „marca Candu”, după eşecul programat al nevotării integrării europene în Constituţie. Acesta, nici mai mult şi nici mai puţin, se plînge că acest eşec „a fost exportat la Bruxelles”, spunînd că PPE majoritar din Parlamentul European aduce „critici politice” actualei guvernări deoarece ea face parte din grupul social-democraţilor europeni. El se face a uita că în favoare adoptării acelei Rezoluţii a Comitetului pentru Afaceri Externe a Parlamentului European au votat inclusiv social-democraţii europeni din care face parte şi PDM.

„Noi la ora actuală nu sîntem eligibili pentru a depune o cerere. Noi trebuie să depunem cererea de aderare la UE atunci cînd sîntem gata”, a declarat Andrian Candu întru-un interviu pentru „Adevărul”. Adică la Paştele Cailor! Adică la Sfîntul Aşteaptă! Ca să vedeţi cum stă chestia cu tîmpenia introducerii în Constituţia a noţiunii de „integrare europeană”!

Mihai CONŢIU