UE VA SPRIJINI IN CONTINUARE EFORTURILE DE SPORIRE A COMPETITIVITATII ECONOMIEI NATIONALE

Vicepremierul Stephane Christophe Bride, ministru al Economiei, a avut o întrevedere cu șeful Delegaţiei UE la Chișinău Pirkka Tapiola. Discuţiile au fost axate pe perspectivele cooperării economice dintre R. Moldova şi Uniunea Europeană în perioada 2014-2017, în contextul implementării DCFTA, asistenţa externă pentru sporirea competitivităţii mărfurilor moldoveneşti, atragerea investiţiilor străine şi stimularea exporturilor.

Potrivit lui Stephane Christophe Bride, promovarea imaginii Republicii Moldova pe plan internaţional, inclusiv prin calitatea produselor moldoveneşti, este una imperioasă. În acest scop e nevoie de susţinerea infrastructurii calităţii şi de dotarea cu echipament şi tehnologii moderne a instituţiilor de profil.

„Moldova are un potenţial enorm, nevalorificat, în special, în sectorul agrar şi cel al turismului rural. Numai prin Programul UE de Stimulare Economică în Zonele Rurale şi Programul Naţional de Abilitare Economică a Tinerilor (PNAET) au fost create 90 de afaceri rurale. De asemenea, prin Fondul de garantare a creditelor al ODIMM, pe parcursul anului 2014 au fost acordate 120 de garanţii întreprinderilor din mediul rural. Totodată, în cadrul Programului PARE 1 + 1, anul trecut au fost aprobate 125 de proiecte de investiţii noi şi sprijinite cîte 15 noi întreprinderi, localizate în două incubatoare de afaceri”, a subliniat ministrul Economiei cu referire la rezultatele proiectelor finanţate de UE.

De asemenea, Stephane Christophe Bride a accentuat contribuţia importantă a UE la implementarea programelor în sectorul energetic, proiectelor de eficienţă energetică şi surselor de energie regenerabile cum este Proiectul Energie şi Biomasă, dar şi de diversificare a surselor de energie precum gazoductul Iași-Ungheni.

La rîndul său, Ambasadorul UE la Chișinău, Pirkka Tapiola, a declarat că interesul Uniunii Europene faţă de Republica Moldova este cel de promovare a stabilităţii, a dezvoltării economice durabile și a bunăstării populaţiei. Diplomatul a susţinut viziunea ministrului Economiei privind sporirea competitivităţii mărfurilor moldoveneşti şi a accentuat că UE va acorda sprijin Republicii Moldova în acest sens.

La finalul întrevederii ministrul Economiei şi-a exprimat angajamentul de a realiza priorităţile stabilite în Planul Naţional de Acţiuni pentru implementarea Acordului de Asociere RM-UE în perioada 2014-2016, acţiuni care vor facilita procesul de apropiere a Republicii Moldova de UE.