UE va majora taxele pe importurile de masini daca Trump va initia aceasta masura

Uniunea Europeană va răspunde pe măsură dacă Preşedintele american Donald Trump îşi retrage promisiunea de a nu impune taxe vamale pe importurile de autoturisme, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în timp ce tensiunile comerciale dintre Europa şi Statele Unite au crescut din nou, relatează Vineri Reuters. Juncker a declarat pentru canalul german ZDF că UE nu va permite nimănui să-i stabilească politica comercială. Dacă Washington-ul a decis să impună taxe pe vehicule, a spus el, „atunci vom face la fel”.

Trump a respins, Joi, o ofertă UE de eliminare a taxelor vamale pe autoturisme şi a declarat că politicile comerciale ale UE sunt „aproape la fel de rele ca şi cele ale Chinei”, menţionează Bloomberg News. Juncker a spus că în Iulie a negociat cu Trump un ”acord de încetare a focului” privind comerţul cu Trump, adăugînd că deşi astfel de înţelegeri sunt adesea în pericol, ele au fost în general respectate.

UE rămîne în conflict cu Statele Unite pe numeroase teme economice, precum blocarea de către SUA a numirii judecătorilor la OMC, taxele vamale impuse din motive de securitate naţională şi atitudinea dură a Washingtonului faţă de China.

Trump a fost de acord în Iulie să amîne impunerea taxei vamale de 25% pe autoturismele importate din UE, în timp ce Statele Unite şi UE negociau depăşirea altor bariere comerciale, dar oficialii americani au fost nemulţumiţi de ritmul lent al progreselor. Adresîndu-se Comisiei pentru Comerţ a Parlamentului European, comisarul european pentru comerţ Cecilia Malmstrom a declarat Joi că există „dezacorduri profunde” între Statele Unite şi UE.