UE VA ACORDA 18 MLN DE EURO PENTRU PROIECTE DE EFICIENTA ENERGETICA

Uniunea Europeană (UE) va acorda Republicii Moldova 18,75 milioane de euro pentru proiecte de eficiență energetică și mediu prin Fondul Regional al Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică și Mediu (E5P). UE a semnat, în luna decembrie 2015, trei acorduri de cofinanțare cu BERD pentru a sprijini activitățile Fondului, iar plata primelor tranșe ale fondurilor va avea loc în scurt timp.

Din resursele Fondului E5P, inclusiv autoritățile publice locale vor putea implementa proiecte de eficiență energetică și mediu, precum izolare termică a clădirilor, măsuri de economisire a energiei, sisteme noi de încălzire, apeducte și canalizare etc.

Guvernul Republicii Moldova şi BERD au semnat Acordul de contribuţie cu privire la participarea Republicii Moldova în cadrul E5P. Conform procedurilor Fondului, Moldova, urma să contribuie cu un milion de euro. În urma negocierilor dintre Ministerul Economiei și reprezentanții Fondului s-a convenit ca această contribuție să fie aplicată eșalonat pe parcursul anilor 2015-2018. Astfel, în anul 2015, Moldova a contribuit la Fond cu 325 mii de euro, iar pînă la 1 iulie 2016 urmează să transfere alte 225 de mii euro.

E5P reprezintă un fond cu capital de circa 170 milioane de euro gestionat de BERD, destinat pentru promovarea investițiilor în domeniul eficienței energetice în Ucraina, Moldova, Armenia, Georgia și alte țări din Parteneriatul Estic.