UE se opune modificarii frontierei intre Serbia si Kosovo

Mai mulţi miniştri de Externe din UE s-au exprimat Vineri împotriva unui schimb teritorial între Serbia şi fosta ei provincie separatistă Kosovo, sugerat ca parte a unor eforturi îndelungate de normalizare a relaţiilor dintre cei doi foşti inamici, relatează dpa şi AFP. Uniunea Europeană intermediază discuţiile dintre Belgrad şi Priştina, oferind perspectiva aderării la blocul comunitar dacă vor reuşi să îşi rezolve pe deplin diferendele. Luna trecută, Preşedintele sîrb Aleksandar Vucic a lansat ideea unui schimb între o zonă dominată de sîrbi din Nordul Kosovo cu o parte majoritar albaneză din Sudul Serbiei pentru a ajuta la soluţionarea disputei. Omologul său din Kosovo, Hashim Thaci, iniţial a părut deschis la propunere, însă ulterior şi-a exprimat rezervele în legătură cu această idee. Între timp, SUA au transmis că ar putea accepta o astfel de soluţie, dacă ar fi convenită de Serbia şi Kosovo.

Însă miniştrii de Externe ai Germaniei, Austriei şi ai altor ţări şi-au exprimat Vineri rezervele, la discuţii informale la Viena, unde urmează să li se alăture în cursul zilei şi omologii lor din Serbia, Kosovo şi alte state candidate la aderarea la UE. Şeful diplomaţiei germane Heiko Maas s-a declarat extrem de sceptic faţă de această idee, susţinînd că dezbaterea privind un schimb teritorial nu este „constructivă”. „Credem că ar putea deschide mult prea multe răni vechi în rîndul publicului larg”, a spus Maas.

Şefa diplomaţiei austriece Karin Kneissl, a cărei ţară deţine Preşedinţia rotativă a UE, a făcut o comparaţie cu sfîrşitul colonialismului în Africa, atunci cînd unele ţări şi-au dat seama că discuţiile despre frontiere „ar deschide o Cutie a Pandorei”. „Orice soluţie în Balcani trebuie să servească interesul general de a obţine o mai mare stabilitate în regiune”, a declarat şi comisarul european pentru politica de vecinătate, Johnnes Hahn.

Ministrul finlandez de externe Timo Soini a spus la rîndul său că discuţiile între cele două părţi sunt „pozitive”, dar că un schimb „ar putea fi un pic cam riscant dacă nu este pregătit corect”. Şeful diplomaţiei luxemburgheze Jean Asselborn a avertizat că o redesenare teritorială „ar putea avea efecte negative asupra altor ţări din această regiune” a fostei Iugoslavii.