UE OFERĂ MOLDOVEI UN CREDIT DE 120 DE MILIOANE DE EURO PENTRU DEZVOLTAREA AGRICULTURII

Întreprinderile mici şi mijlocii din Moldova care activează în sectorul horticulturii vor fi sprijinite printr-un împrumut de 120 de milioane de euro, oferit de Banca Europeană de Investituţii în cadrul proiectului investiţional „Livada Moldovei”. Proiectul îşi propune să susţină toate activităţile din domeniu, de la educaţia fermierilor pînă la fabricarea produselor alimentare, transmite IPN.

Vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii, Wilhelm Molterer, şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, şi prim-ministrul Iurie Leancă au vizitat o livadă de mere din satul Zăicana, Criuleni, unde au avut şi o întîlnire cu crescătorii de fructe, potenţiali beneficiari ai proiectului investiţional „Livada Moldovei”, se arată într-un comunicat de presă al BEI.

Wilhelm Moltere a declarat că „BEI oferă un împrumut unui sector-cheie al economiei moldoveneşti. Aceste fonduri vor contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor moldoveni, totodată permiţînd ţării să beneficieze de zona de comerţ liber cu UE”.

Prim ministrul Iurie Leancă a apreciat că agricultorii moldoveni vor beneficia considerabil de pe urma acestui împrumut, accentuînd faptul că potenţialul agricol al ţării trebuie valorificat prin modernizarea acestui sector, mărirea capacităţii de producţie şi export, şi îmbunătăţirea abilităţilor agricultorilor nu doar de a produce, dar şi de a-şi vinde marfa. „Livada Moldovei este destinată să fie un proiect de succes atît pentru economia noastră, cît şi pentru BEI”, a declarat Iurie Leancă.

Şeful Delegaţiei UE în Moldova Pirkka Tapiola a menţionat că UE a oferit un sprijin financiar de 64 de milioane de euro Programului ENPARD (Programul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală). Conform lui, „Livada Moldovei este o bună sinergie pentru următorul ENPARD şi va conduce la implementarea Strategiei agricole şi a obiectivelor comune de dezvoltare şi asistenţă în acest sector.

Împrumutul va fi contractat de Ministerul Finanţelor, iar Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare va promova proiectul. Conform MAIA, o inovaţie a proiectului „Livada Moldovei” este că acesta va fi disponibil şi prin intermediul companiilor de leasing. Deschiderea operaţiunilor de leasing care, spre deosebire de creditul clasic, nu solicită gaj, oferă posibilităţi mai mari tinerilor antreprenori.

Moldova a devenit eligibilă pentru finanţarea BEI în 2007 şi pînă în prezent au fost împrumutaţi 586 de milioane de euro.

Sursa: IPN