UE ne va oferi 7 mln de euro pentru dezvoltare regională

Prim-ministrul în exerciţiu Vlad Filat şi Ambasadorul Dirk Schuebel, Şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău au susţinut, pe 18 martie, o conferinţă de presă privind semnarea Acordului de finanţare privind Programul Pilot de Dezvoltare Regională (PPDR), a relatat Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului.

Vlad Filat a declarat în debutul conferinţei că dezvoltarea regională este una din priorităţile asumate prin Programul de guvernare, acest domeniu aflîndu-se permanent în atenţia autorităţilor şi a partenerilor de dezvoltare, iar documentul semnat astăzi este o dovadă în acest sens. ”Urmare a acestui document, Republica Moldova urmează să primească de la Uniunea Europeană 7 milioane de euro, în cadrul Planului Naţional de Acţiuni 2012, pentru Programul Pilot de Dezvoltare Regională (PPDR). Acesta are ca obiectiv general oferirea suportului în avansarea coeziunii economice, sociale şi teritoriale cu accent pe dezvoltarea politicilor, cadrului legislativ şi instituţional pentru o dezvoltare eficientă a regiunilor din Republica Moldova”, a spus Prim-ministrul în exerciţiu. Vlad Filat a vorbit despre acţiunile întreprinse de autorităţi în vederea dezvoltării regionale, printre acestea adoptarea deciziei de principiu de constituire a şase regiuni de dezvoltare: Nord, Centru, Sud, Chişinău, Găgăuzia şi Transnistria.

Prim-ministrul în exerciţiu a subliniat că prin intermediul acestui Program pilot se urmăreşte scopul de a obţine progrese la cinci capitole: 1. Statistică regională îmbunătăţită, aliniată la standardele Eurostat; 2. Planuri regionale detaliate care să acopere cinci domenii tematice esenţiale pentru dezvoltarea regională (apă şi canalizare, managementul deşeurilor solide, drumuri locale de importanţă cheie şi drumuri regionale, infrastructură şi suport pentru antreprenori, eficienţă energetică în clădiri publice); 3. Planuri regionale operaţionale actualizate pentru fiecare regiune, unde instituţiile de dezvoltare regională să fie funcţionale; 4. O listă de proiecte gata pentru a fi finanţate în cele cinci domenii tematice; 5. Capacităţi consolidate a instituţiilor responsabile (ADR uri, APC, APL, societate civilă). Vlad Filat i-a mulţumit Ambasadorului Dirk Schuebel pentru atitudinea sa şi sprijinul constant oferit Republicii Moldova atît în procesul de dezvoltare regională, cît şi în cel de dezvoltare la scară naţională.

La rîndul său, Dirk Schuebel a menţionat că evenimentul de astăzi este încă o dovadă a suportului oferit de către Uniunea Europeană Republicii Moldova. ”Este un exemplu practic al faptului că Uniunea Europeană nu a îngheţat suportul oferit pentru Republica Moldova. Toate părţile implicate în programul respectiv au recunoscut faptul că Republica Moldova a obţinut progrese semnificative în ceea ce priveşte lansarea procesului de dezvoltare regională, multe din principiile identificare în ghidurile acestuia fiind deja aplicate”, a subliniat Ambasadorul Uniunii Europene la Chişinău.

Dirk Schuebel a mai afirmat că Programul Pilot de Dezvoltare Regională a fost elaborat special pentru Republica Moldova şi şi-a exprimat speranţa că ţara noastră va continua să obţină succes şi în acest domeniu.

Programul Pilot de Dezvoltare Regională este compus din două părţi. Componenta I, pentru implementarea căreia sînt oferite 2 milioane euro, se bazează pe îmbunătăţirea statisticii regionale. Cea de-a doua Componentă, pentru care sînt oferite 5 milioane euro prevede acţiuni în vederea dezvoltării planificării regionale şi elaborarea unei liste de proiecte investiţionale gata pentru finanţare, inclusiv documentaţie tehnică, studii de fezabilitate. PPDR vine ca urmare a Comunicatului UE din 2008 privind Parteneriatul Estic în care se face referinţă la lansarea unui dialog politic regional de cooperare în vederea dezvoltării regionale după modelul politicii de coeziune a Uniunii Europene. Acţiuni similare au fost deja efectuate în Republica Moldova prin intermediul a trei proiecte TACIS şi a mai multor donatori bilaterali.