UE ÎNCURAJEAZĂ COOPERAREA R. MOLDOVA CU PARTENERI UCRAINENI

Reprezentanţii instituţiilor, întreprinderilor şi organizaţiilor din regiunea de frontieră a Republicii Moldova şi Ucrainei pot participa la un program de cooperare susţinut de Uniunea Europeană – Programul de sprijin al cooperării teritoriale între ţările Parteneriatului Estic (EaPTC). Programul prevede proiecte comune de dezvoltare cu scopul de a consolida relaţiile transfrontaliere dintre ţări.

Potrivit expertului în comunicare din cadrul EaPTC, Tatiana Derevyankina, începînd cu săptămîna viitoare, experţi din cadrul programului se vor deplasa în 9 oraşe ale Republicii Moldova pentru a informa cetăţenii despre posibilitatea de participare la concursul de proiecte, condiţii şi oportunităţi.

Doritorii de a aplica la concurs trebuie să-şi caute un partener ucrainean şi să prezinte proiectul, în limba engleză. La finele anului 2014, vor fi anunţaţi cîştigătorii. Proiectele urmează să fie finalizate pînă în 2016.

Scopul programului de a crea un mediu favorabil pentru proiectele de cooperare teritorială de-a lungul frontierelor Moldova-Ucraina, Armenia-Georgia, Azerbaidjan-Georgia şi Belarus-Ucraina.

Potrivit Tatianei Derevyankina, proiectul este apolitic. Partidele politice şi organizaţiile religioase nu pot participa la program.

Contribuţia totală a Uniunii Europene în acest proiect este de peste 12 milioane de euro.

Sursa: IPN