UE ŞI MOLDOVA VOR DESFĂŞURA ACŢIUNI COMUNE DE COMBATERE A CORUPŢIEI

Uniunea Europeană şi Guvernul de la Chişinău vor avea o agendă comună de acţiuni menite să elimine corupţia din instituţiile statului. Şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Pirkka Tapiola, a declarat că lupta împotriva corupţiei trebuie să devină o prioritate a Republicii Moldova în procesul de integrare europeană.

Potrivit ambasadorului, eliminarea corupţiei va crea premise pentru un climat investiţional mai bun şi fără birocraţie. UE nu va administra Republica Moldova, ci o va ajuta la realizarea reformelor iniţiate în lupta împotriva corupţiei. Declaraţiile au fost făcute la dezbaterea publică: „Numărătoarea inversă: Relaţiile UE - Republica Moldova, în ajunul Summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius”.

Prim-ministrul, Iurie Leancă, a menţionat că într-o ţară mică, cum este Moldova, flagelul corupţiei este explicat prin relaţiile de rudenie prezente în diferite structuri ale statului. Toţi cetăţenii Republicii Moldova vor ca legea să fie respectată, dar fără ezitare să fac excepţii pentru rude. Aceasta este o problemă de mentalitate. UE se arată deschisă să ofere resurse şi expertiză Republicii Moldova în combaterea acestui fenomen.

Sursa: IPN