UE DOREŞTE SĂ URGENTEZE APLICAREA PREVEDERILOR ACORDULUI DE ASOCIERE CU R. MOLDOVA

Uniunea Europeană intenţionează să urgenteze aplicarea provizorie a prevederilor Acordului de Asociere cu Republica Moldova pentru ca ţara noastră să obţină beneficii timpurii de pe urma acestuia. Declaraţia a fost făcută la Bruxelles de către Comisarul European pentru Extindere şi Politică de Vecinătate, Stefan Füle, în cadrul sesiunii plenare a Consiliului Afaceri Externe privind Parteneriatul Estic.

Potrivit unui comunicat de presă al Comisiei Europene, UE va ajuta Republica Moldova să reziste în faţa provocărilor prin sprijin politic, asistenţă tehnică şi financiară.

“Aceste măsuri vin ca reacţie la evoluţiile din regiune şi ca răspuns la restricţiile comerciale din partea Rusiei asupra Republicii Moldova”, a afirmat Füle.

Comisarul a mai menţionat că "semnarea Acordului de Asociere cu UE este un moment istoric, care deschide un alt nivel al relaţiilor dintre state"

Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană la 27 iunie curent. Potrivit procedurilor, tratatul urmează a fi ratificat de cele 28 de state membre ale UE şi va intra în vigoare în prima zi a celei de-a doua luni după data de depunere a ultimului instrument de ratificare.

Pînă în prezent, parlamentele a patru ţări din comunitatea europeană au ratificat Acordul de Asociere dintre R. Moldova şi UE. Este vorba de România, Estonia, Lituania şi Letonia.

Sursa: Moldpres