UCRAINENII, NISTE COPII CARE NU DORESC SA SE MATURIZEZE

După reducerea, la cererea FMI, din bugetul anului 2019 a unor programe sociale, blogosfera (din Ucraina – nota red.) a început să urle despre ”bugetul antisocial”. Economiști cunoscuți, lideri de opinie, politicieni, activiști și patrioți, toți au acuzat FMI de cruzime și lipsă de umanism.

În același timp, FMI ar fi putut solicita guvernului de la Kiev să reducă cheltuielile de stat cel puțin de două sau de trei ori. Și chiar mai mult! Și în viața socială a ucrainenilor nu s-ar fi schimbat nimic! Pur și simplu funcționarii de stat ar fi furat mai puțin. FMI a manifestat milă față de aceștia și le-a oferit, pentru delapidări, încă cîteva sute de miliarde de hrivne.

Ucrainenii, chiar și acei cu studii, cred la modul cel mai sincer că dacă se va mări finanțarea, se vor îmbunătăți și serviciile. Dacă, bunăoară, se va mări finanțarea medicinii, va crește calitatea serviciilor în sistemul sănătății. Că finanțarea științei va determina apariția acesteia. Că finanțarea învățămîntului va determina calitatea studiilor. Că finanțarea ministerului apărării va consolida armata. Iar finanțarea vămii va face să dispară contrabanda.

Această credință naivă este doar una din manifestările mentalității sovietice și reflectă gîndirea infantilă a ucrainenilor.

În același timp în Ucraina, ținînd cont de lipsa de control la formarea și repartizarea bugetului, volumul finanțării și rezultatul scontat sînt lucruri absolut diferite. Se poate mări de trei ori finanțarea oricărui domeniu, ori, dimpotrivă, să le reduci, rezultatul va fi același. Adică zero.

Pentru ca între finanțarea bugetului și rezultatul final să existe măcar o corelație, în țară ar trebui să se întîmple schimbări radicale, la care astăzi poate visa doar un romantic. Principalul lucru – în Ucraina trebuie să apară un parlament profesional și responsabil, format din partide independente. Însă ucrainenii nici în ruptul capului nu doresc că creeze astfel de partide, preferînd să-și pună speranța în eroul singuratic Ilia Muromeț, care le va soluționa toate problemele.

Au greșit cu Ianukovici, sau cu cinicul de Poroșenko. Vor încerca cu showman-ul Zelenski, cîntărețul de muzică rok Vakarciuk, sentimentalul Grițenko sau populista Iulia Timoşenko. Toți acești 27 de ani de independență ucrainenii au rămas infantili și refuză categoric să se maturizeze. Pînă la urmă, ucrainenilor li se va face greață de sine, vor pierde voința și dorința de a-și mai apăra teritoriul. Și nu vor putea da vina pe nimeni, decît pe ei înşişi.

După Glavred, Ucraina