UCRAINA: SITUATIE CRITICA LA DEBALTEVO; 12 MORTI, INTRE CARE SAPTE CIVILI, IN ULTIMELE 24 DE ORE

Douăsprezece persoane, între care şapte civili, au fost ucise în ultimele 24 de ore în luptele dintre armata ucraineană şi rebeli separatişti proruşi în estul Ucrainei, relatează AFP.

La Doneţk, bastion al separatiştilor, şapte civili au fost ucişi şi alţi 23 răniţi în noaptea de joi spre vineri, a anunţat primăria oraşului, centru administrativ al regiunii omonime.

Armata ucraineană a anunţat, de asemenea, că cinci soldaţi au fost ucişi şi 23 răniţi în confruntări, soldate cu peste 5.000 de morţi în peste nouă luni de la începutul conflictului din estul Ucrainei.

Luptele au devenit din ce în ce mai violente între armata ucraineană şi rebelili proruşi la Debalţevo, o localitate strategică ce leagă cele două «capitale» separatiste - Lugansk şi Doneţk.

Kievul a declarat vineri că deţine în continuare controlul asupra acestui oraş cu 25.000 de locuitori, dar mii de soldaţi ucraineni, care se poziţionează aici, sînt ameninţaţi cu încercuirea în faţa asaltului rebelilor proruşi, reamintind de tragedia de la Illovaisk, unde cel puţin 108 soldaţi ucraineni, prinşi în capcană, au murit vara trecută.

«Vreau să mă adresez tuturor militarilor ucraineni: depuneţi armele şi plecaţi! Aveţi o şansă de a vă salva vieţile şi de a pleca», a declarat vineri dimineaţă la postul televiziunii ruse Rossia-24 «preşedintele» autoproclamatei «republici populare» Doneţk (DNR), Aleksandr Zaharcenko.

Un «coridor umanitar» le-a fost oferit acestora pentru a le permite retragerea din Debalţevo, a indicat agenţiei de presă Interfax «preşedintele» parlamentului DNR, Andrei Purghin.

În acest context tensionat, noi discuţii de pace cu privire la Ucraina au fost anunţate pentru vineri la Minsk, cu «Grupul de contact» constituit din reprezentanţi ai Ucrainei, separatiştilor, Rusiei şi OSCE, după un apel al preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko de «a desfăşura consultări urgente (cu rebelii) pentru a obţine o încetare a focului imediată».

Sursa: Agerpres