UCRAINA MARCHEAZĂ VINERI UN AN DE LA ÎNCEPEREA MIŞCĂRII DE CONTESTARE EUROMAIDAN, CARE A SCHIMBAT FAŢA ŢĂRII

Ucraina marchează vineri Ziua demnităţii şi a libertăţii, exact la un an de cînd peste 2.000 de oameni s-au adunat în Piaţa Independenţei (Maidan) din Kiev, în semn de protest faţă de decizia guvernului de atunci de a suspenda pregătirile pentru semnarea Acordului de asociere la UE, relatează Unian.

Acţiunile de protest s-au coagulat într-o mişcare denumită «Euromaidan» şi au condus în final la răsturnarea regimului prorus al preşedintelui Viktor Ianukovici, care a fugit în Rusia, de teamă că va fi judecat pentru ordinul dat de a se trage cu muniţie de război în manifestanţi. Evenimentele au adus la putere forţele prooccidentale şi au schimbat faţa ţării.

Protestele s-au amplificat şi s-au extins în mai multe oraşe din ţară, scoţînd în stradă sute de mii de oameni, după ce, în noaptea de 29 spre 30 noiembrie 2013, trupele antirevoltă Berkut au bătut zeci de studenţi în Piaţa Independenţei din Kiev.

Protestele au durat de la sfîrşitul lunii noiembrie 2013 pînă la sfîrşitul lunii februarie 2014, cînd parlamentul l-a destituit pe Ianukovici şi şi-a asumat prerogativa conducerii, stabilind alegeri anticipate la 25 mai. Au urmat alegeri prezidenţiale, pe fondul insurecţiei din estul Ucrainei, încurajată de Rusia ca reacţie la venirea la putere la Kiev a unui guvern prooccidental, care şi-a trasat ca obiectiv asocierea cu Uniunea Europeană.

Ziua demnităţii şi a libertăţii a fost instituită printr-un decret al preşedintelui Petro Poroşenko la 13 noiembrie 2014.

«Ucraina este un teritoriu al demnităţii şi libertăţii. Aşa ne-a făcut nu o revoluţie, ci două - Maidanul din 2004, care a fost o sărbătoare a libertăţii, şi revoluţia din 2013 - «Revoluţia demnităţii», a spus Poroşenko, într-un discurs către naţiune, după semnarea decretului menţionat. «A fost un test extrem de dificil pentru Ucraina, cînd ucrainenii şi-au demonstrat europenitatea, demnitatea şi dorinţa lor de libertate», a afirmat şeful statului.

La 30 decembrie 2011, preşedintele de atunci al Ucrainei, Viktor Ianukovici, a anulat prin decret Ziua libertăţii, care era sărbătorită din 2005 la 22 noiembrie, ziua începerii «revoluţiei portocalii».

Sursa: Agerpres