UCRAINA: INCENDIU DE PROPORTII SI EXPLOZII IN LANT LA UN DEPOZIT DE MUNITII DIN DONBAS, INTR-O ZONA CONTROLATA DE KIEV

Un incendiu de proporții a izbucnit la un depozit, unde se aflau peste 3.000 de tone de muniție - rachete și obuze de artilerie - aparținînd Ministerului ucrainean al Apărării, în localitatea Svatovo, regiunea Lugansk (estul Ucrainei), într-o zonă controlată de armata ucraineană, relatează vineri agențiile de presă ucrainene.

Conform informațiilor preliminare, incendiul a izbucnit joi seara după ce o rachetă de semnalizare a căzut peste depozit. La puțin timp, muniția aflată aici a început să explodeze. Exploziile au durat toată noaptea și puteau fi auzite și vineri la prînz, a informat postul de televiziune Hromadske.

Cel puțin două persoane și-au pierdut viața și alte patru au fost rănite, în urma incendiului care a putut fi localizat abia vineri în prima parte a zilei, a anunțat Serviciul ucrainean pentru Situații de Urgență, citat de Unian. Potrivit Ministerului ucrainean al Apărării, persoanele rănite sînt militari, iar cei doi morți — civili.

Circa 5.000 din cei 20.000 de locuitori ai orășelului Svatovo și-au părăsit casele prin forțe proprii, conform situației de joi dimineață. Alte 200 de persoane — de la un spital, un azil de bătrîni și o școală internat — au fost evacuate vineri de autorități.

Zeci de imobile de locuit — aproximativ 30 conform unor informații, între care clădiri de trei, patru și cinci etaje — au fost avariate în urma exploziilor, în timp ce oamenii care au rămas în oraș se ascund în pivnițe și subsoluri. Jurnalistul Valentin Torba din Lugansk scrie pe blogul său că focul a distrus în totalitate tot ce se afla pe o suprafață de nouă kilometri pătrați din oraș.

O comisie formată din responsabili ai Ministerului Apărării și ai Statului Major al armatei ucrainene a stabilit că incendiul a fost provocat de o rachetă de semnalizare, care a căzut în perimetrul depozitului. Un obuz a fost aruncat de suflul exploziilor la 24 km distanță, căzînd pe șinele de cale ferată. Drept urmare, circulația trenurilor în direcția Harkov a fost suspendată.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a deschis o anchetă pentru «terorism», invocînd o diversiune. Viața la Svatovo a fost paralizată. Alimentarea cu gaze și electricitate a fost suspendată, ca măsură de securitate. Deși presupun că rebelii proruși, care controlează o bună parte din regiunea Lugansk, inclusiv capitala omonimă a regiunii, ar putea fi la originea acestui incident, mass-media ucrainene așteaptă declarații oficiale în acest sens din partea autorităților.

Sursa: Agerpres