UCRAINA: GUVERN NOU, APUCATURI VECHI

Mai întîi s-au oprit trenurile. Apoi a dispărut telefonia mobilă. Acum, aceşti băieţandri pot diviza în două Ucraina.

Prin centrul Kievului mărşăluiesc activiştii-naţionalişti, îmbrăcaţi în haine militare. Uniformele sunt vechi şi purtate. Majoritatea oamenilor preferă să se ţină mai departe de centrul oraşului: nu fac cumpărături, aşteaptă ca demonstranţii să plece pe la case. Mai mult de şase mii de poliţişti supraveghează străzile, blochează drumurile şi verifică cu detectorul de metale pe toţi, care vor să nimerească în centru.

Conflictul este escaladat atît de naţionaliştii ucraineni, cît de republicile autoproclamate. Ca rezultat, poate degenera într-un război de durată. Iar ostilităţile au intrat într-o fază nouă, periculoasă şi necontrolată, care poate avea consecinţe foarte dramatice. „Războiul cărbunelui” este mai eficient decît bombele şi grenadele.

Cei care au oprit trenurile din autoproclamatele republici, folosesc un paradox, care îi surprinde pe toţi. Cărbunele extras din regiunile Donbass şi Lugansk le asigură oligarhilor ucraineni venituri enorme. Concomitent, livrările de cărbune asigură venituri bune celor care luptă pentru independenţa regiunilor respective. Şi asigură cu loc de muncă 75 de mii de ucraineni.

Blocada a adus la faptul că Guvernul ucrainean a declarat stare de urgenţă în sectorul energetic. Ca răspuns, rebeli au declarat că întrerup orice legături cu Ucraina.

Uniunea Europeană l-a îndemnat pe Poroşenko să termine blocada, însă, s-ar părea că deja nu mai poate. Problema lui mare acum e că societatea se divizează, iar naţionaliştii pot întoarce armele împotriva sa.

„Blocada poate să ne distrugă statul”, a declarat săptămîna trecută premierul ucrainean Vladimir Groisman. Şi a mai adăugat că „în mod direct sau indirect, de această blocadă profită Rusia”.

„Adevărul constă în faptul că nimeni nu cunoaşte cu adevărat, cine stă în spatele acţiunilor. Este posibil ca „războiul cărbunelui ” să fie doar o continuare a luptei între anumiţi oligarhi ”, a conchis Radio Free Europe.

După Aftenposten, Norvegia