UCRAINA: CURTEA CONSTITUTIONALA DA UNDA VERDE PROIECTULUI DE REFORMA CE PREVEDE MAI MULTA AUTONOMIE PENTRU ESTUL TARII

Curtea Constituţională din Ucraina a dat vineri undă verde proiectului de reformă constituţională ce prevede o mai mare autonomie pentru regiunile separatiste din estul ţării, un proiect susţinut de Occident care consideră că această măsură ar putea contribui la aplanarea conflictul militar, informează AFP şi Interfax-Ukraina.

Proiectul, care este o iniţiativă legislativă a preşedintelui Petro Poroşenko, a fost prezentat în parlamentul ucrainean (Rada Supremă) la 16 iulie şi trimis ulterior la Curtea Constituţională, al cărei aviz era necesar înainte de votarea textului.

«Decizia Curţii Constituţionale în privinţa descentralizării este un pas important către mari schimbări pentru stat», a reacţionat preşedintele Poroşenko pe contul său de Twitter, potrivit AFP.

Proiectul de reformă prevede acordarea de puteri sporite administraţiilor regionale şi locale, dar fără a confirma definitiv statutul de semiautonomie pentru teritoriile aflate sub controlul rebelilor, statut dorit de separatişti.

Conform proiectului de reformă, acest statut special ar urma să fie stabilit printr-o lege separată şi numai pentru o perioadă de trei ani.

Potrivit mass-media ucrainene, Occidentul cere Kievului să integreze acest statut în Constituţia sa, o idee care se loveşte însă de o puternică opoziţie în Ucraina.

Rusia a criticat acest proiect de reformă, considerîndu-l o «parodie» a măsurilor ce trebuie aplicate de către autorităţile de la Kiev în cadrul acordurilor de pace de la Minsk.

Sursa: Agerpres