UCRAINA COMEMOREAZĂ MAREA FOAMETE DIN PERIOADA STALINISTĂ, ÎN PLIN CONFLICT ÎN ESTUL SEPARATIST

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a comemorat sîmbătă marea foamete care a devastat Ucraina în perioada stalinistă, făcînd o paralelă istorică cu actualul conflict cu separatiştii proruşi din estul ţării, relatează AFP.

Poroşenko a depus alături de premierul Arseni Iaţeniuk şi mai mulţi membri ai guvernului o coroană de flori la memorialul dedicat acestei foamete impuse de Stalin mai multor milioane de ţărani în timpul colectivizării agricole din anii 1930. El a îngenunchiat apoi, alături de soţia sa, în faţa monumentului.

"Şi în acea epocă, un război nedeclarat, dar totuşi real, se ducea împotriva Ucrainei", a declarat el, făcînd o paralelă cu conflictul sîngeros dintre armata ucraineană şi rebelii proruşi care afectează estul ţării de peste şapte luni.

Kievul şi statele occidentale acuză Rusia că îi susţine pe separatiştii din Est oferindu-le arme şi combatanţi şi trimiţînd trupe regulate, fapt pe care Moscova l-a dezminţit întotdeauna.

Marea foamete ucraineană din anii 1932-1933, sau "Holodomor" în ucraineană, a provocat moartea a peste un milion de persoane şi a lăsat un traumatism profund în memoria ţării. Majoritatea istoricilor sînt astăzi de acord în privinţa responsabilităţii autorităţilor sovietice şi a lui Iosif Stalin în organizarea acestei foamete, însă chestionează intenţionalitatea sa.

"Se pare că urmaşii spirituali ai lui Stalin, Kaganovici şi Postişev (consideraţi artizanii Holodomorului - n.r.) nu s-au dizolvat în negura istoriei. Ei conduc un bal sîngeros în teritoriile din estul Ucrainei, sub controlul rebelilor proruşi", a adăugat Poroşenko.

"Ei repetă acolo experienţele criminale din timpul Holodomorului", a mai spus el.

Conflictul dintre armata ucraineană şi rebelii proruşi s-a soldat cu peste 4.300 de morţi şi 930.000 de persoane strămutate de la începutul ostilităţilor la mijlocul lunii aprilie, potrivit ONU.

Sursa: Agerpres