TUSK: CONCILIEREA INCURAJEAZA AGRESORUL SA COMITA ACTE DE VIOLENTA MAI GRAVE

Liderii Uniunii Europene au ameninţat Rusia cu noi sancţiuni în urma violenţelor produse la finalul săptămînii în estul Ucrainei, unde treizeci de civili au fost ucişi şi alte peste 90 de persoane au fost rănite la Mariupol în timpul unor bombardamente contra unui cartier locuit, atribuite separatiştilor proruşi, potrivit EurActiv.

"Încă o dată, concilierea încurajează agresorul să comită acte şi mai grave de violenţă. Este momentul să ne accelerăm politica bazată pe fapte concrete, nu pe iluzii'', a scris preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, pe contul său de Twitter, după o convorbire telefonică avută cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko.

Reacţia actualului preşedinte al Consiliului European marchează o schimbare faţă de atitudinea predecesorului său, Herman Van Rompuy, care prefera o mai mare discreţie şi o abordare mai conciliantă a Rusiei.

Tusk s-a alăturat astfel preşedinţiei letone a Consiliului UE, care a avertizat că vor fi impuse noi sancţiuni Moscovei şi a cerut o reuniune de urgenţă a miniştrilor de externe ai statelor membre. Răspunsul şefei diplomaţiei europene Federica Mogherini a fost imediat, reuniunea respectivă urmînd să aibă loc joi, la Bruxelles.

Ministrul de externe leton Edgars Rinkevics a scris la rîndul său pe Twitter: ''Atacurile separatiştilor de la Mariupol au încălcat acordurile de la Minsk. Rusia are deplina responsabilitate de a le opri; în caz contrar, vor veni sancţiuni suplimentare''.

Între cele 28 de state membre UE există însă divizări legate de oportunitatea adoptării de noi sancţiuni contra Moscovei.

Sursa: Agerpres